Vorba proverbului: "Cand doi se cearta, al treilea castiga"... Se cearta PD cu PNL si castiga PSD; PSD a iesit de la guvernare, cu circa doi ani in urma, cu coada intre picioare. S-ar fi crezut ca multa vreme nu mai are perspective sa revina. Or, acu
Vorba proverbului: "Cand doi se cearta, al treilea castiga"... Se cearta PD cu PNL si castiga PSD; PSD a iesit de la guvernare, cu circa doi ani in urma, cu coada intre picioare. S-ar fi crezut ca multa vreme nu mai are perspective sa revina. Or, acum isi face reintrarea, cel putin in consideratiile analistilor. Ce s-a intamplat? Pe scurt spus, o crestere spectaculara de popularitate inregistreaza liderul PSD, Mircea Geoana, care se plaseaza, cu 35 la suta, pe locul trei in sondajul Insomar, cu opt procente mai mult decat acum trei luni. In acelasi interval, seful statului, popularul domn Traian Basescu, a pierdut, potrivit aceluiasi sondaj Insomar, 12 la suta. Mai bine se tine premierul liberal Calin Popescu Tariceanu; el a pierdut, in acelasi interval de timp, doar un procent. Care sa fie cauza declinului democratilor si a avansului PSD? Nu putem emite decat ipoteze... O prima corelatie se impune, insa, cu rolul important al domnilor Basescu si Stolojan (pana mai ieri, consilier al Cotroceniului) in aparitia Partidului Liberal Democrat si in incercarea de a submina PNL, deocamdata fara succes.
In aceasta ordine de idei, popularitatea in crestere a PSD reflecta, de buna seama, lehamitea fata de certurile din Alianta DA. Ea este o popularitate bazata mai mult pe blamul fata de dualitatea Basescu-Stolojan decat pe o alunecare reala a electoratului la stanga.
Progresele Partidului Social Democrat ar fi putut fi, insa, si mai mari daca acesta s-ar fi modernizat in ultimele luni, dezicandu-se clar de trecutul comunist si de cel care il personifica, fostul sau lider, Ion Iliescu. Reamintim criticile domnului Iliescu la raportul Comisiei Tismaneanu, considerat de fostul sef al partidului si statului prea incriminator pentru era comunista. PSD nu tine seama de greseala istorica a domnului Petre Roman. Acesta devenise la inceputul anilor '90 lider al FSN-ului, dar i-a lipsit intelepciunea sa-l indrume pe fagasul democratizarii. Rezultatul? Partidul domnului Roman a disparut din istorie. Concluzia: cu conditia de a se moderniza, PSD-ul are intr-adevar sanse de a profita din dezbinarile Aliantei DA.
Dupa cate se pare, aceasta ar fi linia domnului Adrian Severin, deocamdata neinsusita de conducerea partidului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.