Daca are doar card european, nu si o polita de la o societate privata de asigurari, turistul va plati. In unele zone turistice din UE pot exista doar clinici private.

Introducerea Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate a fost intimpinata cu entuziasm de romanii care vor sa calatoreasca in tarile in care este valabil acest act. Cei mai multi dintre acestia sint turisti care considera ca documentul respectiv va elimina necesitatea achizitionarii unei polite de la o societate privata de asigurare. Teoretic asa este, numai ca oficiali ai agentiilor de turism spun ca pot sa apara surprize neplacute, deoarece exista posibilitatea ca, in localitatea in care se merge in vacanta, sa nu existe o clinica ce va accepta sa acorde tratament in baza acestui card. In acest caz, turistul va fi nevoit sa plateasca din buzunar prestatia medicilor.

Ce da cardul

Potrivit legislatiei, Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate reprezinta un document care confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene. Cardul european se elibereaza pe cheltuiala asiguratului de catre casa de asigurari de sanatate la care acesta cotizeaza. Conform reglementarilor in vigoare, sint suportate prestatiile in natura care devin necesare pe motive medicale in timpul sederii pe teritoriul unui alt stat membru, insa doar tinindu-se cont de natura prestatiilor si de durata de sedere. Este vorba despre prestatii acordate pentru ca persoana respectiva sa nu fie fortata sa se intoarca acasa si sa poata ramine in acea tara fara a fi in pericol din punct de vedere medical. Cardul poate fi folosit doar la unitatile medicale incluse in sistemul de asigurare sociala din statul in care calatoreste turistul. Aici pot aparea surprizele.

Posibile probleme

Acest card nu este acceptat peste tot. „Trebuie ca turistul sa fie atent, deoarece in Occident sint deja multe orase in care nu exista decit structuri medicale private. De aceea, cred ca asigurarea de sanatate si cardul european nu se exclud una pe alta. Unui turist ii este recomandat sa incheie oricum o astfel de asigurare, tinind cont doar de faptul ca numarul spitalelor de stat din vest este destul de mic", spune Traian Badulescu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Cei de la societatile de asigurari spun ca spitalele private detin o pondere covirsitoare in numarul deconturilor facute. „Peste 95% dintre cazurile pe care le-am avut au fost in sistemul privat", spune Nicolae Musat, director City Insurance.

Cum se procedeaza

Asiguratorii spun ca, in cazul in care se imbolnaveste, turistul merge din reflex la cel mai apropiat spital. „In general, cind au o problema, 90% dintre turisti merg direct la medic, unde arata polita de asigurare. Acesta contacteaza societatea care trebuie sa onoreze polita. Se da garantia de plata, iar turistul primeste tratamentul. Mai exista si turisti care intii suna la societatea de asigurare pentru a se interesa unde este cel mai apropiat spital care le accepta polita", spune Nicolae Musat. De aceea, este indicat ca turistii care nu vor sa plateasca o polita de asigurare sa se informeze daca in zona in care merg in vacanta exista unitati medicale care acorda asistenta medicala in baza cardului european. In caz contrar, daca nu au polita, vor beneficia de asistenta medicala doar contra cost.

Unde merge cardul Romanii care detin Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate vor beneficia de asistenta medicala in aceleasi conditii ca un cetatean al tarii in care se afla. Acesta este valabil in urmatoarele state: Austria, Belgia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Marea Britanie, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elvetia, iar din acest an si in Bulgaria.