Tigania romaneasca de la Eurovision. Interpreteaza, din partea TVR: Dan Manoliu, organizatorul, incepind din 2000, al acestei competitii de cintec usor european.

De ce iese o tiganie romaneasca mereu la Eurovision?

Pentru ca „Tiganiada" lui Budai Deleanu nu a avut succesul „Iliadei" lui Homer si atunci ne straduim macar cu Eurovisionada sa ne facem mai cunoscuti in Europa. Anul asta as mai adauga un element - banii. Ne certam ca tatele la poarta pentru ca unii isi imagineaza ca vor convinge casele de discuri europene sa scoata bani din buzunar pentru o melodie romaneasca. In anii trecuti, era mai mult de amorul artei, acum e de focul banilor. De ani buni aud „maneaua" ca Eurovisionul nu este decit un concurs muribund pentru care tocam multi bani aiurea. „Tornero" a demonstrat dupa Atena ca este un concurs care te umple de bani si iti poate lasa ceva „galbeni" si pentru urmasi. Artisti cum sintem, noi, romanii, fara un scandal nu ne putem face orgoliul sa doarma linistit de la un Eurovision la altul. Si uite asa gasim diverse: daca nu e TVR-ul de vina ca fura, face aranjamente, masluieste rezultate, favorizeaza, atunci apar ba contestatari, ba compozitori inselati, ba autori copiati, ba vedete la indigo.

Slabi sint candidatii. Anonimi si VIP-uri.

Pentru ca artistii si compozitorii nu vor sa inteleaga ca Eurovisionul, astazi, nu mai este nici pentru romani ce era acum citiva ani. Nu mai pot veni cu o piesa scrisa pe genunchi in ziua de dinainte de deadline-ul inscrierilor. Nu mai pot ajunge in semifinala daca fura.

Nu mai pot minti publicul ca sint buni pe scena daca nu sint in stare sa faca un live. VIP-urile nu sint neaparat slabe, poate sint doar pretentioase. Rareori s-a intimplat, in ultimii ani, ca o voce mare sa se inscrie in concurs cu o piesa mica. E vorba de blazon. Or, piesele grele nu sint neaparat pentru Eurovision. Nu exista o reteta a succesului, dar exista un fel de musai de facut. O melodie care sa agate, cu o voce mai putin buna, dar cu un super show poate obtine un loc mai sus decit o melodie foarte studiata, dar pe care nu o ajuta spectacolul. Pentru ca la Eurovision nu ai la dispozitie decit 30 de secunde ca sa faci telespectatorul sa nu plece si sa te asculte. Iar ca sa ajunga sa te asculte, trebuie sa il retina ceva... o balerina iesind dintr-un pian, un tril, un set-up inspirat din mitologia nordica.

De ce sint respinse maneaua si playback-ul?

Nimeni nu respinge maneaua. Pica de la sine. Dar mai sint si accidente. Sertab, 2003. A cistigat cu o melodie pe care si Vali Vijelie ar fi cintat-o la fel de bine. Poate mai bine. Playback-ul nu are ce cauta la Eurovision. Europenilor nu le plac fake-urile. Dincolo de spectacolul pentru tv, concursul este si un spectacol pentru public. Ce european ar da 100-150 de euro pe un bilet ca sa vada un recital de mima?

Scandalul plagiatului i-a priit lui Moga Asta-seara, TVR 1 va transmite in direct cea de-a doua seminifinala a selectiei nationale Eurovision 2007. Doar 11 piese „vor lua startul" in cursa pentru Helsinki. Cea de-a 12-a, „Lovestruck", interpretata de gemenele de la Indiggo, a fost eliminata ieri din concurs, ca urmare a nerespectarii prevederilor regulamentului si a programului de repetitii. Favorita pare a fi controversata „Dracula, my Love", compusa de Marius Moga si interpretata de Andra si Simplu. Pe site-ul TVR 1, piesa amintita a primit pina ieri la prinz 7.047 de voturi, situindu-se la o diferenta de aproape 6.000 de voturi de urmatoarea clasata, melodia „You and Me" a interpretei Ada. Dupa scandalul plagiatul, Moga se confrunta in culisele Eurovisionului cu noi suspiciuni: piesa lui ar fi fost interpretata intr-o versiune identica (dar fara Andra) in 2005 la premiile MTV.

Membrii juriului de specialitate ramin aceiasi, cu exceptia lui Cornel Fugaru. Organizatorii nu au dorit sa divulge numele celui de-al saptelea jurat care il va inlocui, „sa nu se faca presiuni". Cele sase piese care vor fi alese cu aportul juriului si al publicului vor participa simbata viitoare in finala care va desemna cintecul ce ne va reprezenta in Finlanda. (A.N.)