Ayssir este poate cel mai norocos om din Bagdad. Acum, el putea fi unul dintre sutele de irakieni rapiti, mutilati si ucisi, iar cadavrul sau sa fie apoi descoperit decapitat printre daramaturi. Reporterul de la Times care a surprins povestea aces
Ayssir este poate cel mai norocos om din Bagdad. Acum, el putea fi unul dintre sutele de irakieni rapiti, mutilati si ucisi, iar cadavrul sau sa fie apoi descoperit decapitat printre daramaturi. Reporterul de la Times care a surprins povestea acestuia, a fost uluit de "loteria vietii care se joaca zi de zi" intr-un oras macinat de razboi.
Ayssir a fost salvat ca prin minune de sase soldati americani, pe cand era dus in portbagajul unei masini la locul unde urma sa fie executat.
Soldatii au dat peste barbat din pura intamplare, in timp ce se aflau in cautarea unui lunetist care trasese in ei cu doar cateva minute inainte.
Tragedia lui Ayssir a inceput acum trei luni, cand teroristi ai militiilor Shia al-Mahdi i-au incendiat magazinul de electronice pe care il avea in sudul Bagdadului. Constient ca este in pericol, el a aranjat sa-si duca sotia si fiica de doar trei luni in Egipt. Dupa aceasta, un prieten l-a pus in legatura cu un barbat care i-a promis ca-i va face rost de pe piata neagra de un pasaport pentru 350 de dolari. Dupa cateva saptamani, barbatul i-a spus lui Ayssir ca trebuie sa se duca intr-un cartier din vestul Bagdadului ca sa ia actele. Acolo, el s-a intalnit cu patru barbati care, in loc sa-i dea actele, l-au intrebat daca lucreaza pentru americani, dupa care l-au luat la bataie. Dupa ce l-au umplut de sange, necunoscutii l-au bagat in portbagajul masinii lor si au plecat. "Eram sigur 100% ca o mor. Am recitat Shahada, care este o rugaciune pe care o spun musulmanii inainte de moarte" povesteste Ayssir. El i-a rugat pe rapitori ca inainte sa-l omoare sa-l lase sa vada fotografia fiicei sale pe care o avea pe telefonul mobil, insa acestia au refuzat. Rapitorii l-au dus pe Ayssir intr-o casa abandonata din Ghazaliyah, dupa care l-au sunat pe tatal acestuia cerandu-i o rascumparare de o suta de mii de dolari. Distrus, acesta i-a rugat sa aiba rabdare sa stranga banii, pentru ca nu-i avea.
Ranit la maini si la picioare, batut cu bestialitate, Ayssir a fost lasat trei zile intr-o camera goala, primind doar putina mancare. Desi si-a sunat tatal sa-l implore sa aduca banii, rabdarea rapitorilor sai se terminase, asa ca acestia l-au legat, l-au tarat afara din casa, l-au bagat in portbagajul unei masini Kia si au plecat.
Ayssir a povestit ca nu avea nici un dubiu ca urma sa fie executat. "Urmau sa ma duca intr-un loc izolat, ma executau, apoi imi aruncau cadavrul printr-o rapa". El nu avea de unde sa stie ca armata SUA stabilise un punct de control chiar la Ghazaliyah, care era cunoscuta ca fiind o zona foarte periculoasa. Exact in ziua aceea, o patrula de soldati americani cautau in zona un lunetist care ii atacase. Dupa un scurt schimb de focuri, soldatii au vazut la un moment dat ca aproape de ei, patru barbati au tasnit dintr-o masina si au luat-o la fuga.
"Ne-am apropiat de masina si am vazut inauntru mai multe cagule si multa munitie. Am cautat apoi sa vedem daca este vorba despre o masina-capcana. La un moment dat, din portbagaj s-a auzit o voce care in soapta cerea ajutor. Am deschis portbagajul si l-am scos de acolo, dupa care i-am taiat legaturile. Plangea si a incercat sa ne imbratiseze si sa ne pupe. Cred ca ne-a zis <<multumesc de o mie de ori>>, spunand mereu ca a fost salvat printr-un miracol" a povestit sergentul Alvin Green. Americanii l-au dus pe Ayssir la o baza americana de unde acesta si-a sunat familia plangand. Sergentul Green a fost impresionat de bucuria lui Ayssir si a declarat reporterului de la The Time ca "daca nu l-am fi salvat, ar fi fost ucis. Ma bucur mult sa l-am putut ajuta. Cred ca este cel mai fericit eveniment pe care l-am trait pana acum de cand sunt in Irak". Conform statisticilor, zilnic, in Irak, sunt rapite peste 30-40 de persoane. In general, rapitorii cer rascumparari de aproximativ 30.000 de dolari. De cand a inceput razboiul, in martie 2003, 300 de straini au fost rapiti in Irak, 54 dintre acestia au fost ucisi. (Monica BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.