Au fost suficiente doua zile de scandal in mass-media pentru ca romanii retinuti in Irak sa fie eliberati. Asta dupa ce au stat inchisi trei luni fara sa stie nimeni.

Cei doi muncitori romani arestati de catre soldatii Fortei Multinationale a Coalitiei pentru ca ar fi filmat si fotografiat fara autorizatie o baza americana au fost pusi ieri in libertate.

Timplarul Adrian Ganceanu (39 de ani), din Toplita, si electricianul Nelu Ilie (41 de ani), din Galati, care lucrau pentru o firma americana, subcontractor al US Army, intr-o fabrica dintr-o baza militara americana, fusesera suspectati de spionaj.

Eliberarea celor doi s-a produs la numai doua zile dupa ce cazul a devenit public. De fapt, la doar o zi dupa ce Traian Basescu si-a adus aminte ca stia de cazul celor doi romani suspectati de spionaj de aproape trei luni. Desi, oficial, MAE sustine ca este o simpla coincidenta faptul ca eliberarea s-a produs imediat dupa ce Basescu a luat problema in mina, surse din cadrul Ministerului de Externe sustin ca apelul facut de seful statului la amabasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, a jucat un rol hotaritor in rezolvarea problemei. Potrivit surselor citate, Taubman a cerut explicit autoritatilor americane din Irak urgentarea audierilor in cazul celor doi.

Doua intilniri cu Taubman

De altfel, Traian Basescu s-a intilnit joi, ziua in care a luat problema pe cont propriu, de doua ori cu ambasadorul Taubman. Prima oara la evenimentul la care a participat si Bill Gates. A doua oara, la Palatul Cotroceni, unde diplomatul american l-a insotit pe comandantul Fortelor SUA din Afganistan, generalul-locotenent Karl W. Eikenberry.

Ambasada SUA la Bucuresti a salutat ieri vestea eliberarii celor doi contractori romani care se vor intoarce la familiile lor din Romania, in viitorul apropiat.

Cronica unei eliberari intirziate * 31 octombrie 2006, cei doi romani sint retinuti de armata americana

* 9 noiembrie 2006, MAE este anuntat de incident de catre Ambasada din Irak

* 13 noiembrie 2006, Basescu este informat de catre MAE

* 26 noiembrie 2006, consulul Romaniei in Irak Cristian Voicu ii viziteaza pe cei doi romani

* 27-28 noiembrie, rudele celor doi au fost anuntate de catre MAE

* 24 ianuarie 2007, o delegatie a Crucii Rosii ii viziteaza pe cei doi romani

* 31 ianuarie 2007, informatia apare in cotidianul „Evenimentul zilei"

* 31 ianuarie 2007, Basescu spune ca a aflat de caz din presa

* 1 februarie 2007, Basescu revine si cere scuze pentru ca a facut o confuzie

* 1 februarie 2007, premierul Tariceanu sustine ca a aflat despre caz din presa

* 2 februarie, autoritatile de la Bucuresti anunta eliberarea ostaticilor