Coincidenta suspecta. Si ticaloasa. La 90 de zile de la retinerea in Irak a doi cetateni romani, suspectati de spionaj de catre politia militara americana, acestia sunt eliberati. In prealabil, Evenimentul Zilei, cel mai puternic instrument mediatic
Coincidenta suspecta. Si ticaloasa. La 90 de zile de la retinerea in Irak a doi cetateni romani, suspectati de spionaj de catre politia militara americana, acestia sunt eliberati. In prealabil, Evenimentul Zilei, cel mai puternic instrument mediatic din arsenalul presei scrise de la Cotroceni, lanseaza senzationala stire a romanilor pierduti in Irak. Iar "presedintele-jucator" ba nu a stiut nimic, ba a stiut, ba nu a actionat, ba a actionat si iese acum si-si lateste zambetul superior pe ecrane. Ostaticii sunt eliberati, opozitia si criticii din presa s-au zbatut inutil. Marii pompieri ai neamului sunt seful statului, directorul SIE si Ministerul de Externe. Chiar atat de simplu se ordoneaza si se supune realitatea la picioarele sefului statului? Avem dreptul sa inghitim o asemenea coincidenta? Nu cumva ciudata potrivire a lucrurilor este ticaloasa? Nu cumva Basescu ne-a tras, in stilul de acum inconfundabil, o noua cacealma?
Imi vine greu sa imi imaginez ca experimentatii ofiteri CIA nu s-au lamurit cat ai bate din palme asupra cazului celor doi romani. Un tamplar si un electrician, angajati civili intr-o baza militara americana, care incalca o norma interna facand fotografii si inregistrari video cu aparate vandute pe sub mana de militarii SUA, sunt banuiti de spionaj si incarcerati intr-o inchisoare a teroristilor si suspectilor de terorism. Cei doi civili sunt romani. iar Romania trece drept aliat strategic al Statelor Unite si, in aceasta calitate, face si sacrificiul de a mentine trupe in Irak. Atentie, aceasta tara nu mai constituie oficial un teatru de razboi, de vreme ce a avut alegeri taxate drept libere, are un guvern despre care se afirma ca este desemnat in mod democratic si are si o justitie timbrata drept independenta si capabila sa trimita oameni la spanzuratoare. E evident ca pentru a se stabili daca "prizonierii de razboi" romani au facut sau nu spionaj in favoarea unei puteri ostile ori a unei organizatii teroriste nu era necesar ca ancheta sa consume prea mult timp. Si totusi, ostaticii au fost retinuti 90 de zile. Cel putin aparent, abandonati total de autoritatile romane. Familiile au aflat tarziu si oarecum la intamplare si, intre timp, nu au fost tinute de nimeni la curent cu situatia detinutilor. Timp de doua zile, dupa ce goarna mediatica a Cotroceniului a lansat pe piata informatii, autoritatile, in frunte cu seful statului, ori au facut pe niznaiul, ori s-au balbait. Dupa care Traian Basescu iese la televizor si anunta ca a cerut sa i se faca o informare. Si, ca prin minune, ostaticii sunt eliberati.
Sa nu fim atat de naivi incat sa ne imaginam ca a functionat vreun fir scurt cu marele "licurici". In sensul ca Basescu l-ar fi sunat pe Bush, spunandu-i pe sleau ca ii cere o favoare, intrucat are probleme politice in Romania, chestiunea cu electricianul si tamplarul a cazut prost si nu poate iesi din incurcatura decat prin eliberarea lor imediata. Iar Bush, la randul lui, ar fi ordonat politiei militare sa finalizeze o ancheta care batea pasul pe loc de 90 de zile. Ceea ce politia ar fi si facut, pocnind disciplinata din calcaie.
Ei bine, scenariul de mai sus nu poate functiona. Si nici in coincidente ticaloase nu am de gand sa cred. Asa ca nu mai ramane decat o singura ipoteza: Basescu a incercat, din nou, o fenta. Cum a fost cea cu plansu'-rasu' la alegeri. SIE a fost la curent cu finalizarea anchetei de catre CIA. Se stia de cateva zile ca ostaticii vor fi pusi in libertate. Si atunci, a fost montata cacealmaua. Incepand cu presa. S-ar putea ca si acest "montaj" sa aiba acelasi sfarsit ca si cel cu biletelul. O dovada poate fi chiar eliminarea lui Ungureanu. Care, de dragul presedintelui, l-a tradat pe premier.
P.S. Singurul editorialist care a intuit ca ostaticii vor fi eliberati imediat a fost Ion Cristoiu, la Antena 3.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.