Au trecut aproape saptesprezece ani de la invazia (la chemarea lui Ion Iliescu) minerilor din Valea Jiului in Bucuresti. Intamplator, ma aflu acum chiar in Vale, pe teritoriul (tot mai mult asumat in stil faulknerian) de prietenul si colegul meu Ion
Au trecut aproape saptesprezece ani de la invazia (la chemarea lui Ion Iliescu) minerilor din Valea Jiului in Bucuresti. Intamplator, ma aflu acum chiar in Vale, pe teritoriul (tot mai mult asumat in stil faulknerian) de prietenul si colegul meu Ion Barbu.
Senzatia, de-a dreptul naucitoare, se naste dintr-un amestec de stupoare si mila: nici o categorie sociala de anvergura (exact categoria care, cand nimeni nu se gandea, s-a rasculat in 1977 impotriva regimului ceausist) n-a fost, dupa 1989, mai manipulata in eterna noastra tranzitie ca minerimea. Li s-a inculcat minerilor, parsivi si iresponsabili, prin Televiziunea Romana Libera(!) condusa atunci in iunie '90 de inenarabilul Razvan Theodorescu, ideea ca sunt salvatorii natiunii, ca Piata Universitatii (o "curte a miracolelor", dupa definitia aceluiasi R.T., adica, pentru cei care nu stiau si nu stiu, un soi de spatiu medieval unde se adunau leprosii, ciungii, handicapatii, damele venerice s.a.m.d.) e un focar de infectie ce trebuie ras de pe suprafata Capitalei. Si bietii mineri, de buna credinta, acompaniati nu numai de gospodinele tatos-bovarice care le ofereau flori, ci si de articolele oficiosului F.S.N. (sau F.D.S.N.?) "Azi" (din care de neuitat ramane editorialul fascistoid al amicului Octavian Stireanu, "Lumina vine din adancuri"), bietii mineri, asadar, l-au ras.
Ce-au facut dupa aceasta barbarie comandata de la Centru, F.S.N.-ul, F.D.S.N.-ul, P.D.S.R.-ul, P.S.D.-ul, C.D.R.-ul, Alianta DA si celelalte formatiuni, ca s-au aflat sau nu la Putere, pentru Valea Jiului? Nu ma hazardez sa dau un raspuns. Ii invit insa pe importantii nostri oameni, chiar lideri politici, la o plimbare matinala printre blocurile din Petrila, Lupeni, Uricani. Chiar daca nu sunt amatori de S.F. (un S.F. "a rebours"), le garantez ca vor avea impresia ca s-au trezit in Dombas-ul anilor '30 din secolul trecut, unde - nu-i asa? - "asa s-a calit otelul". Inclusiv cel euro-electoral.
P.S.
Eleganta si relativ rapida "Sageata albastra" de pe vremea lui Miron Mitrea s-a cam frant pe tronsonul "Subcetate - Petrosani", in sensul ca in loc de 20 de minute, face o ora. Sa fie de vina viscolul P.S.D. sau niste macazuri usor deranjate de P.N.L.?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.