Ministerul Finantelor Publice (MFP) va transmite Guvernului, saptamana viitoare, mai multe variante privind taxa de prima inmatriculare a autovehiculelor, care merg de la mentinerea nivelului actual, pana la anularea acesteia, a anuntat ieri, intr-o
Ministerul Finantelor Publice (MFP) va transmite Guvernului, saptamana viitoare, mai multe variante privind taxa de prima inmatriculare a autovehiculelor, care merg de la mentinerea nivelului actual, pana la anularea acesteia, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul de resort, Sebastian Vladescu. "Vom pregati un document pentru urmatoarea sedinta a Guvernului pentru a explica care sunt posibilitatile pe care Romania le are, pornind de la mentinerea taxei actuale - cu riscul unei eventuale proceduri juridice, care sa duca ulterior, la eliminarea taxei -, si pana la anularea taxei", a spus Vladescu. El a precizat ca, deocamdata, taxa este mentinuta la nivelul actual, nu exista o decizie in ceea ce priveste forma finala si nici nu este luata in calcul reducerea taxei.
"Problema taxei este de principiu, nu de valoare. Modul in care satisface din punct de vedere tehnic prevederile Tratatului. In prezent discutia cu reprezentantii Comisiei Europene nu este vizavi de nivelul si dreptul Romaniei de a introduce aceasta taxa, ci vizeaza principiile de taxare uniforma. CE doreste ca aceste principii sa fie respectate", a mai spus Vladescu. El a precizat ca, in prezent, sansele ca taxa de prima inmatriculare sa fie anulata sunt nule, intrucat nu exista nici un proiect de act normativ. "Din punctul de vedere al Comisiei Europene, Romania are posibilitatea, dreptul de a introduce o taxa cu caracter ecologic, care sa ne sustina in protectia mediului. In actualul context al schimbarilor climaterice este un deziderat foarte important", a afirmat Vladescu.
UE vrea o taxa anuala pentru toti
El a mentionat ca exista o zona in care felul in care taxa este aplicata ar putea sa vina in contradictie cu tratatul UE. Astfel, problema invocata la Bruxelles este daca aceasta taxa presupune o discriminare privind masinile deja inmatriculate in tara si autoturismele aduse acum in Romania, in conditiile in care autoturismele la mana a doua vandute de cetatenii romani nu sunt in prezent taxate. "In cursul discutiilor cu reprezentantii CE s-a evidentiat o propunere, respectiv introducerea unei taxe anuale, care sa aiba si o componenta ecologica, proiect cu care Comisia Europeana va veni probabil in martie. Scopul este de armonizare a taxei auto, la nivel european", a adaugat Vladescu.
Ministrul Finantelor a precizat ca, desi din punct de vedere tehnic aceasta ar fi varianta cea mai simpla, in Romania exista un numar mare de persoane cu masini clasificate non-euro, care nu-si pot permite sa plateasca o taxa anuala cu componenta ecologica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.