Dusmanul restaurantelor McDonald’s, José Bové, se confrunta in campania electorala cu Sarkozy si Ségolène.

Ieri si-a anuntat candidatura un nou pretendent la postul de presedinte al statului francez: José Bové, „taranul din Larzac", reprezentant al stingii radicale. Bové sustine ca vrea sa lupte impotriva „pericolului" reprezentat de exponentul dreptei, Nicolas Sarkozy, si a „stingii care a depus armele" reprezentata de Ségolène Royal. Chiar daca nu are nici o sansa sa obtina cea mai inalta functie din stat, e de asteptat ca Bové sa aduca o latura senzationalista campaniei electorale. Mai mult, s-ar putea ca „taranul" sa isi incheie campania pentru Elysées intr-o celula: la 7 februarie, Curtea de Casatie va da un verdict in ce priveste recursul inaintat de Bové la condamnarea la patru luni primita pentru smulgerea unor culturi modificate genetic, in 2005, in semn de protest.

Campion al Roquefortului

Bové are numeroase antecedente tulburi in lupta sa impotriva globalizarii, dar a devenit cunoscut in 1999, cind a distrus un restaurant McDonald’s aflat in constructie, in semn de protest fata de o decizie a Organizatiei Mondiale a Comertului. OMC validase taxele impuse de americani unor produse alimentare europene, printre care si brinza Roquefort (al carei aparator este Bové), din cauza refuzului UE de a importa carne de vita americana cu hormoni. Imaginea sa cu catuse la miini a facut atunci inconjurul lumii.

Protestatar de cariera

Fiu de intelectuali, Bové a fost dat afara din liceul condus de calugari la care invata, deoarece s-a aratat refractar fata de predarea religiei, in 1968, si se spune ca „a facut apologia drogurilor intr-o disertatie la ora de franceza". Traseul de protestatar de cariera a continuat cu manifestatii impotriva razboiului din Vietnam, a serviciului militar, iar in 1995 se alatura demonstratiilor Greenpeace din Oceanul Pacific, impotriva reluarii testelor nucleare (decise de presedintele Chirac). Principala sa preocupare o reprezinta insa protestele fata de politica agricola comuna a UE, fata de globalizare si fata de cultivarea de organisme modificate genetic. O delegatie agricola l-a adus pe Bové in Teritoriile Palestiniene, in 2002, chiar in momentul in care a inceput asediul Palatului Prezidential din Ramallah. Bové, care s-a intilnit in acea ocazie cu Arafat, a iesit din palat impreuna cu delegatia, agitind un steag alb. Dupa doua zile de detentie, armata israeliana il expulzeaza in Franta. Bové s-a lansat atunci intr-o campanie antiisraeliana, aducind scuze celor care atacau sinagogile din Franta: „Nu iese fum fara foc!". Cariera sa internationala mai cuprinde o intilnire cu actualul presedinte al Boliviei, Evo Morales, in 2004, pe atunci reprezentantul sindicatului producatorilor de coca.