Basescu nu s-a ramolit. Nu l-a lasat memoria. A aflat abia miercuri, la Bruxelles, de arestarea celor doi romani in Irak. Nu a fost informat de Ministerul de Externe inca din noiembrie. Nu a avut un lapsus in fata ziaristilor.
Miercuri 31 ianua
Basescu nu s-a ramolit. Nu l-a lasat memoria. A aflat abia miercuri, la Bruxelles, de arestarea celor doi romani in Irak. Nu a fost informat de Ministerul de Externe inca din noiembrie. Nu a avut un lapsus in fata ziaristilor.
Miercuri 31 ianuarie 2007. La trei luni de la arestarea celor doi nefericiti, presa afla. Scandalul il prinde pe presedinte la Bruxelles, unde trebuia sa vorbeasca in fata Parlamentului European. Ziaristii ii cer lui Basescu detalii. Presedintele declara ca a aflat despre caz abia in acea dimineata. Dupa ce-mi termin programul aici (la Bruxelles), ma voi documenta pana in cel mai mic detaliu". Sa notam doar ca e ciudat cum de presedintele n-a fost informat inca de marti noaptea despre ceea ce aflase tot romanul de la revista presei.
Joi 1 februarie. Basescu face o declaratie halucinanta. Afirma, punandu-si cenusa in cap, ca ar fi fost anuntat de arestarea romanilor inca din 13 noiembrie 2006. Adica la o saptamana de la data (7 noiembrie) la care Ambasada Romana din Kuweit fusese instiintata de firma la care cei doi erau angajati. Prima intrebare: de ce a fost nevoie de o saptamana pentru ca o informatie de mare gravitate sa ajunga de la o ambasada la seful statului? Nu exista telefoane, faxuri, mailuri? Si cu un porumbel voiajor mesajul ar fi ajuns mai repede. Sa trecem. Basescu da detalii despre modul in care a aflat la Bruxelles: "Nu aveam informatia, l-am invitat pe ministrul de Externe, care mi-a spus ca este vorba de doi cetateni retinuti pentru ca au facut poze intr-o baza militara din Irak". Dupa care: "A fost o confunzie generata de faptul ca eram concentrat pe definitivarea discursului".
Cat de amnezic poate fi Basescu, pentru a uita de un caz gravisim? Comparabil cu rapirea ziaristilor. Vine ministrul de Externe si-i spune de doi romani arestati pentru spionaj in Irak, si presedintele nu-si mai aduce aminte ca acum trei luni fusese informat de un caz asemanator. Cum nu s-a mirat: "Mai, Ungurene, altii ma?". "Nu, dom' presedinte, i-ar fi raspuns, normal, Ungureanu, sunt tot aia, dar abia acum a aflat presa". Cati romani sunt arestati pentru spionaj impotriva principalului aliat al tarii noastre si cati sunt pasibili de pedeapsa cu moartea, de le-a pierdut seful statului sirul? Si, daca presedintele e uituc, cum de nu i-a atras atentia ministrul de Externe ca e vorba tot de aia doi din noiembrie, de care chiar el il informase. Sau si Ungureanu, cat e de tanar, e amnezic? Povestea cu cei doi uituci din fruntea tarii e cusuta cu ata alba.
Bomboana pe coliva a pus-o tot Basescu, in finalul aceluiasi discurs aiuritor de ieri: "Astazi am declansat demersurile necesare sa aflam daca sunt implicati in activitate de spionaj sau daca este vorba de o confuzie". S-a dat de gol. Cum adica ASTAZI, daca stia de trei luni? Admit ca nu i-ar fi venit bine sa faca un circ mediatic, ca in cazul ziaristilor rapiti. Sa anunte crearea unei celule de criza, sa planga pe umerii familiilor in fata camerelor. Ar fi dat munitie inamicilor care il ataca pentru supusenia exagerata fata de Marele Licurici si care cer retragerea trupelor din Irak. Bun, n-a facut spectacol, inteleg. Dar chiar n-a facut nimic pentru amaratii aia doi?
Basescu a mintit. A aflat abia acum de arestati, pentru ca MAE si SIE sunt doua adunaturi de tolomaci (vezi comunicatele ridicole din ziar). A vrut sa salveze capetele lui Ungureanu si Saftoiu, aliati pretiosi in razboiul cu restul lumii. Daca insa Basescu nu a mintit, e mai grav. Trei luni de zile n-a miscat un deget pentru doi compatrioti care risca moartea. El, presedintele tuturor romanilor, nu s-a sinchisit de ei. Eu sper ca a mintit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.