Populatia de castori de pe Olt va fi supravegheata prin radio, daca Ministerul Cercetarii va aproba finantarea unui proiect al Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Brasov.

„Aparatura, colierele cu emitatoare, custile si salariile cercetatorilor ajung la circa 100.000 de lei pe an. Pe 5 februarie vom primi raspunsul pentru finantare", spune Georgeta Ionescu, specialist ICAS.

Au trecut noua ani de la aducerea citorva perechi de castori din Bavaria, pentru a repopula riul Olt in zona satelor brasovene. Proiectul a fost pus in aplicare cu sprijinul Ministerului Mediului din Bavaria, al Ligii pentru Protectia Animalelor, Asociatiilor de Vinatori si Pescari si ICAS. Acum, in Romania traiesc peste 170 de castori. S-au inmultit, iar cercetatorii vor sa-i supravegheze indeaproape.

„Reintroducerea castorului in Romania poate fi considerata o experienta reusita. Animalele s-au adaptat, dar pentru ca pe Olt au gasit apa din belsug, adinca, nu au mai facut baraje, cum se intimpla de obicei in alte tari. In zonele populate cu castori s-a observat si imbunatatirea biodiversitatii. Vegetatia malurilor a cunoscut un proces de reinnoire, iar vidrele, lupii si ursii au reaparut in aceste zone", spune Georgeta Ionescu.

Amenzi usturatoare

La sfirsitul secolului al XIX-lea, doar 1.200 de castori mai supravietuiau in Europa si Asia. Reintrodusa din 1921 in 18 tari din Europa, populatia de castor a atins la sfirsitul secolului al XX-lea aproximativ 350.000 de exemplare. In Romania, ultima atestare documentara a existentei castorului data din 1824, animalul disparind din cauza vinarii excesive pentru carne, blana si grasime. Acum, castorii sint protejati prin lege. Amenda pentru braconaj este de 5.000 RON.