Opozitia se chinuie sa gaseasca argumentele juridice pentru suspendarea lui Basescu. Inca nu le-a gasit.

Juristii PSD si PC au ajuns ieri la concluzia ca exista probleme cu elaborarea documentului privind suspendarea presedintelui Basescu. Antonie Iorgovan (PSD) a fost foarte clar: „Materialul inca nu exista". Sergiu Andon (PC) a confirmat: „Vom analiza daca a fost incalcata Constitutia, nu putem sa ne pronuntam acum daca sint sau nu elemente de incalcare a Constitutiei".

In PSD e o adevarata harababura cu privire la documentul in cauza. Surse din partid spun ca materialul elaborat initial de Iorgovan a fost catalogat drept „nesatisfacator", motiv pentru care Valer Dorneanu a fost pus sa faca un altul. Seful juristilor PSD, Victor Ponta, declara ca departamentul sau nu a fost pus la treaba. „La Departamentul juridic nu ne-am intilnit niciodata. Noi doar ne dam cu parerea", spune Ponta.

Suspendare de 1 aprilie?

Potrivit unor calcule din curtea PSD, romanii ar putea fi chemati la urne la inceputul lunii mai pentru a decide daca-l mai vor sau nu pe Traian Basescu la Cotroceni. Specialistul PSD in socoteli politice, Viorel Hrebenciuc, spune ca documentul privind suspendarea ar putea fi depus la Parlament „in doua-trei saptamini". Curtea Constitutionala ar putea sa se exprime - crede Hrebenciuc - pina pe 20 martie. Pentru motivare si publicare in Monitorul Oficial, ar mai fi nevoie de alte citeva zile. Se ajunge astfel la ziua de 1 aprilie, cind Parlamentul poate vota. In cazul in care 50%+1 dintre alesii neamului ar vota „pentru", Basescu ar fi suspendat pentru o perioada de 30 de zile, dupa care ar trebui organizat referendumul national.