Romanii au iesit pe primul loc in Europa la capitolul stres.

Stresul este cea mai mare problema de sanatate cu care se confrunta romanii, potrivit studiului Europe Health Survey 2006, efectuat de revista „Reader’s Digest" in 15 tari europene.

Conform studiului, peste 50% dintre romani au declarat ca stresul este principala problema de sanatate pe care o au, fata de media europeana de 33%. „Reactiile la stres sint individuale, pacientii putind acuza de la dureri de cap, probleme gastrointestinale, pina la tulburari cardiovasculare sau de respiratie", declara Armand Frasineanu, neurolog in cadrul Spitalului Colentina.

Totodata, romanii conduc in topurile europene la durerile de spate si musculare, durerile de dinti, arsurile la stomac si reumatism. In acelasi timp, polonezii se pling de dureri in git, portughezii de migrene si finlandezii de alergii.

Un roman din patru a renuntat la tigari

Romania se situeaza pe primul loc intre tarile europene in ceea ce priveste renuntarea la fumat. Pentru a-si imbunatati starea de sanatate, aproximativ 25% dintre romani au declarat ca au renuntat la fumat, fata de o medie europeana de 16%.

„Rezultatele studiului demonstreaza ca romanii sint constienti ca fumatul este nociv. Insa trebuie sa recunoastem ca, in Romania, legile antifumat sint multe, dar putine sint respectate. Am asteptat Uniunea Europeana pentru a lua masuri impotriva fumatului", declara Florin Mihaltan, conferentiar doctor in cadrul Institutului de Pneumologie „M. Nasta" din Bucuresti. El adauga faptul ca romanii nu sint afectati de sloganurile de pe pachetele de tigari. „Este posibil ca pictogramele ce vor fi inscriptionate pe pachetele de tigari, incepind cu anul 2008, sa scada numarul fumatorilor, insa mai este aproape un an pina atunci", este de parere Mihaltan.

Avem incredere in medic

Cei multi romani cumpara medicamente la recomandarea medicului sau bazindu-se pe experientele anterioare, folosind medicamente pe care le-au mai utilizat. Doar 12% dintre romani cumpara medicamente dupa sfatul rudelor sau al prietenilor. In acelasi timp, potrivit studiului, romanii primesc informatiile medicale direct de la medic sau din reviste.