Sorin Rosca Stanescu
Director General al Ziarului ZIUA
"Domnule Director,
Avand in vedere importanta deosebita pe care o acordam opiniilor referitoare la activitatea Agentiei Nationale de Presa ROMPRES, doresc sa-mi exprim dezamagirea pentru faptul ca ziarul dumneavoastra a putut publica, in data de 24 ianuarie a.c., sub titlul "Goarnele Cotrocenilor: Rompres si Ev.Z", un articol tendentios si denigrator la adresa agentiei nationale de presa.
Pe scurt, esenta articolului era ca ROMPRES "nu a fost si nu este independenta", fiind aservita Administratiei Prezidentiale si ca publicarea unei informatii de presa despre Sorin Ovidiu Vantu ar fi raspuns unei comenzi politice indreptate impotriva patronului unui trust de presa privat.
Totul s-a datorat unei simple coincidente care a facut ca in ziua publicarii informatiilor continute intr-unul din dosarele dlui Vantu, un ziar sa publice un interviu cu omul de afaceri in care acesta l-a criticat pe presedintele Basescu.
Va marturisesc ca informatiile sus-amintite urma sa fie introduse ca background la stirea privitoare la pronuntarea sentintei in dosarul BID. Din pacate, accesul la cercetarea dosarelor pe numele omului de afaceri si volumul mare de informatie de parcurs au determinat transmiterea ulterioara a acestor informatii. Pare ciudat, dar acesta, si nu altul, este adevarul.
De aici si pana la concluzia ca ROMPRES ar face jocul Cotrocenilor, atacand persoanele care emit pareri critice la adresa presedintelui, tine de o logica simplista si neconvingatoare.
De asemenea, in ce priveste referirea din Ziua la o stire transmisa de ROMPRES in 2005, va reamintesc ca, la vremea respectiva, autorul acesteia - redactorul-sef al Redactiei stiri interne - a fost destituit, iar conducerea agentiei a retras atunci stirea de pe flux, cerand totodata scuze abonatilor pentru continutul materialului.
Pe fluxurile ROMPRES sunt publicate zilnic critici la adresa presedintelui si nimeni, dar absolut nimeni din Administratia Prezidentiala, nu ne-a reprosat vreodata ca le gazduim. Nici un lider politic nu ne-a acuzat de partizanat. Noi nu inventam evenimente politice, economice, penale sau de orice alta sorginte ar fi. Nu facem altceva decat sa producem stiri pe care le aducem la indemana beneficiarilor nostri.
In final, subliniez ca stirile ROMPRES au fost si sunt folosite de toate institutiile media importante din Romania, inclusiv de cotidianul Ziua, tocmai datorita calitatii informatiilor si corectitudinii redarii pozitiilor cele mai diverse ale liderilor de opinie din tara si strainatate.
Cu increderea ca atat Ziua, cat si ROMPRES raman dedicate unei informari corecte a opiniei publice, va doresc multa sanatate".
Director General
Ioan Rosca