Un proiect-gigant de consolidare a lagunei venetiene demarat de fostul guvern Berlusconi, contestat de ecologisti si supus unor ""revizuiri bugetare"" in vara lui 2006 de cabinetul lui Prodi, indica un fapt dureros: fara interventii rapide, cladiril

Un proiect-gigant de consolidare a lagunei venetiene demarat de fostul guvern Berlusconi, contestat de ecologisti si supus unor
""revizuiri bugetare"" in vara lui 2006 de cabinetul lui Prodi, indica un fapt dureros: fara interventii rapide, cladirile Venetiei se prabusesc macinate de ape.

Piazza San Marco, Venetia, ora 4 dupa-amiaza, intr-o zi de inceput de noiembrie. Miile de turisti sunt nevoite sa circule cu atentie numai pe pasarelele inaltate, deoarece mareea a inundat deja scuarul. Apa poate depasi in zilele de toamna tarzie sau iarna un metru adancime. Din aceasta cauza, Venetia risca sa dispara sub ape.

IMPORTANTA NATIONALA. Guvernul Berlusconi a decretat proiectul salvarii lagunei unde se afla orasul ""proiect de importanta nationala"", deblocand in 2003 fondurile necesare pentru demararea lui Mo.S.E. (acrononimul pentru Modulo Sperimentale Elettromeccanico). In italiana, MOSE inseamna Moise, personajul biblic care salveaza lumea din potop. Venetia, in acelasi fel, trebuie salvata de la o disparitie sigura prin controlarea atenta a apelor Marii Adriatice, care in perioada mareei inunda orasul zilnic, ducand la o deteriorare accentuata a cladirilor care sunt patrimoniu UNESCO. Proiectul va fi terminat in 2011.

CAMPANILLA. Cel mai recent proiect de consolidare a cladirilor afectate de cresterea nivelului marii, in ultimii 50 de ani, este cel al Campanillei, turnul emblematic al Pietei San Marco. Prabusit in 1902, turnul ridicat in secolul X a fost reconstituit la scurt timp de venetieni pe principiul ""coma€™era, dova€™era"" (exact cum era si acolo unde era). Turnul refacut sufera si el de pe urma mareelor mult mai mari din ultima jumatate a secolului XX si din cauza cresterii nivelului marii, dupa cum relateaza cotidianul The Times. Cercetatorii, impreuna cu o comisie din partea municipalitatii venetiene au optat pentru un proiect care sa asigure consolidarea fundatiilor cladirii prin imprejmuirea cu o centura masiva din titan. Cladirea prezinta deja fisuri care ii pot afecta stabilitatea structurala. Centura din titan nu va fi vizibila dupa terminarea proiectului de restaurare. Proiectul este estimat la 6 milioane de euro si va dura 18 luni.

Click pt. a mari imaginea


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.