UE a dat o amenda-record de 750 de milioane de euro unui grup de producatori de echipamente pentru transportul energiei.

Bruxelles-ul este decis sa lupte cu procedurile incorecte din punctul de vedere al concurentei pe piata electr
UE a dat o amenda-record de 750 de milioane de euro unui grup de producatori de echipamente pentru transportul energiei.

Bruxelles-ul este decis sa lupte cu procedurile incorecte din punctul de vedere al concurentei pe piata electricitatii. Situatia justifica masuri drastice. Comisia Europeana a aflat ca intre 1988 si 2004 mai multe companii au batut palma sa nu mai concureze si sa fixeze de comun acord preturile, si-au dat cadou una alteia diverse contracte, la mica intelegere, si-au impartit intre ele piata energiei si au facut schimb de informatii confidentiale.

Coruptia, si la case mai mari

O ancheta a Comisiei Europene a scos la iveala ca 11 mari companii producatoare de echipamente electrice au ocolit regulile concurentei: ABB, Alstom, Areva, Fuji, Hitachi Japan, AE Power Systems, Mitsubishi Electric Corp, Schneider, Siemens, Toshiba si VA Tech. Toate, mai putin ABB, au primit amenzi. ABB a scapat numai pentru ca a preferat sa colaboreze cu comisarii europeni si sa dezvaluie procedurile de tip cartel ale celorlalte companii.

Nemtii - capul rautatilor

Siemens a primit cea mai mare amenda, 396 milioane de euro, mai mult de jumatate din amenda totala. Asta pentru ca, potrivit primelor estimari, compania germana ar fi pus totul la cale si ar fi actionat ca un fel de lider al cartelului. Evident, Siemens a si anuntat ca va face apel la decizia Comisiei Europene de a o amenda, pe motiv ca pedeapsa este exagerata, de vreme ce angajatii vinovati ca au fixat preturile artificial au fost deja suspendati. In topul amendatilor urmeaza japonezii de la Mitsubishi si Toshiba si francezii de la Alstom si Areva. Intelegerea era ca firmele europene sa nu vinda in Japonia, iar cele japoneze sa ocoleasca Europa. Povestea nu se va sfirsi aici, pentru ca urmatoarea ancheta a Comisiei Europene pe piata electricitatii vizeaza companiile E.ON si RWE.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.