Dupa aproape un an si jumatate de pauza, Ministerul Finantelor emite titluri de valoare, dar nu pentru ca ar avea nevoie de bani.



Ministerul Finantelor Publice (MFP) a aprobat prospectele de emisiune ale certificatelor
Dupa aproape un an si jumatate de pauza, Ministerul Finantelor emite titluri de valoare, dar nu pentru ca ar avea nevoie de bani.



Ministerul Finantelor Publice (MFP) a aprobat prospectele de emisiune ale certificatelor de trezorerie cu discount si ale obligatiunilor de tip benchmark afe-rente lunii februarie, in suma de 1,1 miliarde de lei, destinata refinantarii datoriei publice.

Finantele au programat pentru 1 februarie o licitatie cu obligatiuni de stat in suma de un miliard de lei si o emisiune de certificate de trezorerie, pe 12 februarie, cu o valoare de 100 de milioane de lei, se arata intr-un comunicat al MFP. Obligatiunile au scadenta in octombrie 2010, iar valoarea unui cupon este de 10.000 de lei. Dobinda aferenta se va plati anual, pe 25 octombrie, incepind cu acest an.

Maturitatea certificatelor de trezorerie este de sase luni, iar valoarea nominala a unui titlu a fost fixata la 10.000 de lei. Pentru primul trimestru al acestui an, Ministerul Finantelor a anuntat un volum indicativ al emisiunilor de certificate de trezorerie si de obligatiuni de stat de tip benchmark in suma de 5,7 miliarde de lei.

La primele trei licitatii din acest an, Finantele au atras depozite la o luna cu un randament de 6,04% pe an, depozite la sase luni cu un randament de 6,28% pe an si au vindut certificate de trezorerie cu discount la termen de sase luni, cu un randament de 5,81% pe an.

Romania a ramas fara dobinda

Acestia sint primii indicatori de dobinda dupa mai bine de un an si jumatate in care Finantele nu s-au mai imprumutat nici pe piata interna, nici pe cea externa. In premiera pentru Romania, emisiunile de titluri de stat sau de certificate de trezorerie au de aceasta data un alt rol decit cel consacrat, adica acoperirea unor necesitati de finantare pe calea imprumuturilor angajate de Ministerul Finantelor. Concret, pentru adoptarea euro avem nevoie de un nivel de referinta al dobinzii la imprumuturile pe termen lung. Aceasta ar trebui sa fie cu cel mult doua puncte procentuale peste cele mai bune trei performante inregistrate de statele din UE, criteriu analizat periodic de autoritatile din Uniune. Conjunctura economica din ultimii doi ani, in care a avut loc o scadere puternica a datoriei publice dublata de un buget excedentar, a condus la sistarea emisiunilor de titluri de stat de catre Ministerul Finantelor. Astfel se explica de ce ultimul reper privind dobinda pe termen lung de dinaintea emisiunilor din anul curent dateaza din august 2005, cind nivelul de dobinda la care au fost emise certificate de trezorerie era de 7,49%.

Pentru acest an, Ministerul Finantelor a anuntat un plafon de opt miliarde de lei (aproximativ 2,3 miliarde de euro) pentru imprumuturile de pe piata interna si unul de 500 de milioane de euro in emisiuni de titluri pe piata externa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.