Anica Brasoveanu, in varsta de 69 de ani, a fost trimisa in judecata in 1999 de Parchetul Tribunalului Neamt pentru distrugere, fals in declaratii si uz de fals. La scurt timp dupa ce dosarul a ajuns in instanta, procesul a fost stramutat, in anul 2000, la Ploiesti. Judecatoria Ploiesti a solutionat cu ochii inchisi acest caz, Anica Brasoveanu fiind condamnata la sase luni de inchisoare cu executare si la plata a peste 700 de milioane de lei vechi. Cum era si normal, femeia a formulat apel, insa Tribunalul Prahova a mentinut sentinta Judecatoriei printr-o decizie parca trasa la xerox dupa cea a instantei inferioare. La fel a procedat si Curtea de Apel Ploiesti unde s-a judecat recursul Anicai Brasoveanu. In cele din urma, femeia a scapat de puscarie fiind gratiata printr-un decret prezidential.
In paralel, Anica Brasoveanu a depus la Parchetul General o cerere de recurs in anulare, care a si fost acceptata. Instanta suprema a admis recursul in anulare, constatand seria grava de erori judiciare comise de Judecatoria Ploiesti, Tribunalul Prahova si Curtea de Apel Ploiesti. Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie a casat sentintele prin care Brasoveanu fusese condamnata, trimitand cauza spre rejudecare la Judecatoria Ploiesti. De asemenea, instanta suprema a dat anumite indrumari despre cum sa fie rejudecat acest dosar. De care insa, dupa cum vom vedea in continuare, nu s-a tinut cont.
Instanta suprema este ignorata
In anul 2003, a inceput cel de-al doilea ciclu procesual. In mod cu totul aberant, indicatiile instantei supreme au fost ignorate de catre magistratii ploiesteni. Judecatoria Ploiesti a repetat erorile judiciare din primul ciclu, marind de asemenea si valoarea despagubirilor pe care Anica Brasoveanu trebuia sa le plateasca, la 900 de milioane de lei vechi. Dosarul a urmat apoi acelasi traseu ca si in primul ciclu procesual. In 2004, Tribunalul Prahova, care a judecat apelul Anicai Brasoveanu, a mentinut hotararea instantei de fond, ingnorand la randul sau concluziile de casare formulate de Inalta Curte. La scurt timp de la decizia Tribunalului, femeia a intrat in greva foamei protestand in fata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si a Ministerului Justitiei (MJ). Speriati probabil de inspectiile MJ si CSM, judecatorii Curtii de Apel Ploiesti au casat decizia Tribunalului, trimitand dosarul inapoi la Judecatoria Ploiesti.
Al treilea ciclu procesual, aceleasi erori
Asa a ajuns Brasoveanu in cel de-al treilea ciclu procesual. Femeia a cerut in zadar Judecatoriei Ploiesti sa respecte concluziile instantei supreme si sa accepte o contraexpertiza, care sa demonstreze falsurile din dosarul regizat la Parchetul din Piatra Neamt. Probatoriul si solutia din primul ciclu procesual, in urma caruia Anica Brasoveanu a fost condamnata la inchisoare, au fost mentinute si de aceasta data. A existat insa o mica modificare: valoarea despagubirilor la care femeia a fost obligata sa le plateasca a fost dublata, ajungand la 1,8 miliarde de lei. A urmat apoi, din nou, apelul. Pentru a treia oara insa Tribunalul Prahova a inchis ochii in fata inscrisurilor ce dovedeau nevinovatia Anicai Brasoveanu, mentinand solutia de la fond. In prezent, dosarul se afla pe rolul Sectiei Penale a Curtii de Apel Ploiesti unde se judeca, pentru a treia oara, recursul Anicai Brasoveanu. In cazul in care si aceasta instanta va ignora concluziile Inaltei Curti si va mentine deciziile Judecatoriei Ploiesti ale Tribunalului Prahova, Anica Brasoveanu va trebui sa plateasca 1,8 miliarde de lei vechi. Din fericire pentru ea, pedeapsa cu inchisoarea nu mai poate fi aplicata intrucat a fost gratiata cu mai multi ani in urma prin decret prezidential.