PSD nu a finalizat inca documentul prin care se va cere suspendarea presedintelui Basescu. Explicatia e simpla: nu stiu cum sa-l faca.

Vasile Dincu, vicepresedinte PSD, a cerut ieri-dimineata documentul privind suspendarea lui Basescu. Dincu urma sa vina la conferinta de presa a partidului si voia sa fie pus la punct cu argumentele juristilor. „Nu e gata", i s-a raspuns. Mirat, a cerut explicatii in sedinta. Surse din interior spun ca raspunsul primit de Dincu a fost unul de genul: „Nu e gata pentru ca nu stim ce argumente juridice sa folosim!". Subiectul suspendarii a fost intors pe fata si pe dos. „Ce ne facem?" Solutia Severin

Adrian Severin le-a vorbit colegilor pesedisti despre un studiu pe care l-a facut institutul sau si astfel a rasarit o idee: „Ce-ar fi daca am face mai multe actiuni de suspendare succesive?" Ideea a placut si a fost luata in calcul. Dar problema de fond ramine: „Nu stim ce argumente juridice sa folosim!". Sursele citate spun ca mai multi lideri pesedisti s-ar fi plins ca nu exista o evaluare a demersului PSD, a consecintelor acestuia. Vasile Dincu ar fi promis ca va face o analiza plecind de la datele unor sondaje de opinie recente. Astazi, in Kiseleff, se va intruni comisia special desemnata pentru elaborarea documentului cu pricina, sub conducerea lui Antonie Iorgovan. Potrivit declaratiilor lui Mircea Geoana, PSD va prezenta joi celorlalte partide motivatia juridica de suspendare a lui Traian Basescu, consultarile urmind a avea loc mai intii la nivel de experti si apoi la nivel politic.

Conferinta anulata

Conferinta de presa a PSD care ar fi trebuit sustinuta de Vasile Dincu la finalul sedintei conducerii partidului a fost anulata. Motivul principal: Dincu nu avea ce sa le spuna ziaristilor care doreau sa cunoasca argumentele PSD pentru suspendarea lui Basescu. Pe scari, la iesirea din sediul PSD, Ion Iliescu a incercat sa duca discutia intr-o alta directie.

Amintiri din ‘94

El a tinut sa aduca aminte despre incercarea opozitiei din 1994 de a-l suspenda din functia de presedinte. Actiunea a fost demarata de PNTCD, care a cerut suspendarea lui Ion Iliescu, pentru ca, aflat la Satu Mare, a recomandat autoritatilor locale sa intirzie sau sa nu puna in aplicare hotaririle judecatoresti de restituire a proprietatilor confiscate de comunisti. Toate formatiunile din CDR, cu exceptia UDMR, s-au alaturat acestui demers al taranistilor. „Eu raspundeam unor solicitari ale cetatenilor care erau dati afara din casa. Se lucra inca la legea privind procesul de restituire. Eram preocupati cum sa indreptam niste nedreptati savirsite anterior.

La Satu Mare erau cetateni care suferisera consecintele inundatiilor din ’70, le-au fost distruse casele, si atunci autoritatile le-au oferit in schimb niste locuinte care ramasesera de la sasii plecati din Romania", a declarat ieri Ion Iliescu.

Referendumul, dupa gustul PSD Comisia juridica a aprobat ca, in cazul unui referendum, seful statului sa fie demis si cu majoritate simpla. PD si PLD contesta votul. Desi n-au votat, trei democrati au fost contabilizati.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a votat ieri, la modificarea Legii referendumului, variantele de demitere a sefului statului. Acestea sint doua: daca presedintele a fost ales din primul tur, pentru demitere sint necesare jumatate plus 1 voturi din totalul cetatenilor inscrisi pe listele electorale. Daca presedintele a fost ales in turul doi, pentru demitere sint necesare jumatate plus 1 voturi din numarul de voturi valabil exprimate. Scrutinul de ieri din sedinta comisiei va fi insa contestat de deputatii PD si PLD. Democratii considera ca votul nu a fost legal, din cauza ca nu ar fi existat cvorumul necesar, ei, impreuna cu cei din PLD, anuntind ca parasesc sala de sedinte.

PD, infrint

Dupa discutii tensionate, care au durat aproape doua ore, deputatii PD au solicitat o pauza de consultari de 30 de minute. Presedintele de sedinta, Sergiu Andon (PC), a refuzat solicitarea. Au urmat citeva minute de confuzie, care ar putea sa fie decisive in ceea ce priveste viitorul Legii referendumului. Daniel Buda (PD) a anuntat parasirea salii in semn de protest, dar a renuntat. La fel si colegii sai, Augustin Zegrean si Gheorghe Sirb. Profitind de faptul ca cei trei nu iesisera din sala, Sergiu Andon (foto) a supus urgent la vot amendamentul PSD, care a primit zece voturi favorabile (sapte - PSD, cite unul din partea PRM, PC si PNL) si cinci abtineri. Aici, presedintele de sedinta a contabilizat la „abtineri" si pe cei trei democrati, desi acestia nu au votat. Teoretic, fara contabilizarea celor trei PD-isti, nu s-ar fi intrunit cvorumul necesar validitatii scrutinului. Daniel Buda a declarat ca PD va contesta votul, mentionind ca stenogramele vor demonstra ca nu si-au exercitat votul.

De la Timis i se trage

Amendamentul PSD de demitere a sefului statului a fost modificat de deputatul Florin Iordache, chiar la inceputul sedintei. Initial, PSD mergea pe varianta initiala, care prevedea ca presedintele sa fie demis cu jumatate plus 1 vot din numarul voturilor exprimate. Pentru ca au existat numeroase voci in ultimele zile care sustineau ca presedintele poate fi ales in primul tur cu jumatate plus 1 vot din numarul total al electorilor, PSD s-a repliat si a introdus si acest principiu al simetriei. De mentionat ca singurul deputat liberal prezent, Ioan Timis, a votat alaturi de PSD, aceasta fiind poate prima replica la decizia PD de a merge pe liste separate la euroalegeri. Timis este fost deputat PSD.

Geoana a dus partidul la 16% PSD inregistreaza cea mai scazuta cota de popularitate din istoria sa.

PSD este in cadere libera. Ideea lansata de directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, in baza unui sondaj care nu a fost facut public, a fost confirmata ieri si de Barometrul de Opinie Publica dat publicitatii de IMAS. Formatiunea condusa de Mircea Geoana fiind creditata cu doar 16% din voturile celor care s-ar prezenta duminica viitoare la urne. Fata de sondajul Metro Media Transilvania din decembrie, social-democratii au pierdut 10 procente, in timp ce in raport cu precedentul BOP al IMAS din noiembrie, scaderea este de doar 6%. Prabusirea PSD survine pe fondul anuntului privind demararea campaniei de suspendare din functie a presedintelui Basescu.

De caderea in sondaje a pesedistilor pare sa fi profitat, in ciuda scandalurilor din ultima vreme, Alianta DA, care a ajuns la 48%, cu un procent in plus fata de luna decembrie si cu 3% mai mult fata de BOP-ul din noiembrie.

Pentru prima oara cele doua partide care formeaza Alianta ar inregistra un scor mai mare daca ar candida separat. Raportul le este net favorabil democratilor care ar lua 30% din voturi, in timp ce liberalii ar inregistra doar 19 procente. In acelasi timp, PNG isi reconfirma ascensiunea din ultimele sondaje, atingind 12%.

In timp ce PRM - 11% - da semne de revenire, daca ne raportam la sondajul Metro Media, unde era cotat cu doar 9 procente. Prezent pentru prima oara in masuratorile IMAS, PLD este cotat cu 4%.

Basescu, numarul unu

Cea mai spectaculoasa crestere in sondaje o inregistreaza insa presedintele Traian Basescu, cotat cu 58% la capitolul incredere. Seful statului a cistigat in ultimele trei luni 9 procente.

Sondajul a fost realizat in perioada 12-18 ianuarie 2007, pe un esantion de 1242 de persoane, cu o marja de eroare de + - 2,9%.