Vanzarile de muzica in format digital au reprezentat aproximativ 10% din totalul raportat pentru 2006 in domeniu, dar cresterea cererii pentru acest segment nu au reusit sa compenseze scaderea vanzarilor de compact discuri, a mai precizat IFPI.
Vanzarile de muzica in format digital au reprezentat aproximativ 10% din totalul raportat pentru 2006 in domeniu, dar cresterea cererii pentru acest segment nu au reusit sa compenseze scaderea vanzarilor de compact discuri, a mai precizat IFPI.
"Pana in 2010, ne asteptam ca cel putin un sfert din vanzarea de muzica sa fie reprezentata de muzica digitala", a declarat John Kennedy, presedinte si director executiv al IFPI. "Mi-ar fi placut sa pot anunta ca scaderea vanzarilor la CD-uri este compensata de cresterea veniturilor din muzica pe internet si telefonul mobil, dar acest lucru nu se intampla la scara mondiala", a mai spus Kennedy.
Coreea de Sud este singura tara din lume unde, in 2006, vanzarile muzicii digitale le-au depasit pe cele fizice.
Veniturile obtinute din descarcarea de single-track-uri (cate o melodie, in loc de tot albumul) au ajuns la 615 milioane de euro, in 2006, cu 89% mai mult decat in 2005.
Numarul de melodii disponibile pe internet in 2006 a depasit patru milioane, dublu fata de 2005, disponibile prin 498 de servicii online de muzica, in peste 40 de tari.
IFPI a mentionat ca cea mai mare provocare din industrie o reprezinta pirateria. Pana la sfarsitul lui 2006, IFPI deschisese aproximativ 8.000 de actiuni penale, in 17 tari, impotriva celor care descarca ilegal muzica.
Hollywoodul se orienteaza catre televiziunea prin internet
Hollywoodul patrunde pe piata televiziunilor prin internet, cu un canal online, iar intelegerea a fost intermediata de fostul director executiv de la Walt Disney Michael Eisner, anunta site-ul Financial Times.
Operatorul de televiziune prin internet Veoh, la care Michael Eisner detine un procent important de actiuni, a incheiat o intelegere cu una dintre cele mai mari agentii de cautari de talente United Talent Agency (UTA), care reprezinta actori precum Johnny Depp, Ben Stiller si Harrison Ford.
Canalul TV, care se va finanta, in special, din publicitate, va prezenta tinere talente si va incerca sa descopere urmatorul star de la Hollywood. Canalul va permite tuturor utilizatorilor Veoh sa trimita si sa vizioneze continut video, in genul platformei YouTube, detinuta de gigantul de internet Google.
Dupa 20 de ani in fruntea companiei Walt Disney, Eisner a investit din 2005 in compania Team Baby Entertainment, care produce DVD-uri cu sport, pentru copii si care are contracte incheiate cu MLB (Liga Americana de Baseball), NBA si Nascar.
Directorul executiv de la Veoh Dimitry Shapiro a declarat ca televiunea online va deveni cea mai buna cale de descoperire a talentelor la Hollywood, potrivit ft.com.
Agentia de talente UTA descurajeaza trimiterea de materiale de la actorii aspiranti, scenaristi sau regizori si, in schimb, sustine trimiterea de materiale catre site-ul agentiei, care si-a deschis de curand un departament de broadband (internet in banda larga) si a primit deja mii de materiale, mai scrie ft.com.
Fondatorii serviciului de telefonie prin internet Skype au anuntat, deasemenea, in aceasta saptamana, ca lanseaza programul Joost, primul serviciu de televiziune prin internet, de calitate, potrivit site-ului bbcnews.com.
PTV (Internet Protocol Television - televiziune prin internet) este un serviciu de televiziune prin broadband (internet in banda larga), in loc de satelit, cablu sau retele terestre. Programele sunt incarcate prin internet, iar utilizatorul primeste doua optiuni de accesare a acestora: Televiziune digitala live (acces la programe live) si Video on Demand (VoD - video la cerere).
Pentru consumul de IPTV este nevoie de un receptor sau de un PC (computer personal) care sa fie conectat la televizor. Exista si optiunea de a transmite IPTV pe telefoanele mobile sau pe PDA (Personal Digital Assistant - asistent digital personal, care ofera acces la internet si care poate fi folosit si ca telefon, agenda, player muzical s.a.m.d.).
Comparativ cu televiziunea analoga sau digitala, IPTV face economie de largime de banda si este mai eficienta prin prisma capacitatii de transmitere a informatiilor. Mai multe canale pot fi transmise abonatilor, simultan, spre deosebire de retelele traditionale, care au restrictii de spatiu.
in Romania, reprezentantii Romtelecom au anuntat ca vor lansa un serviciu IPTV peste aproximativ un an si jumatate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.