Dupa luni bune in care i-au tinut in sah pe liberali in privinta candidaturii comune la alegerile europarlamentare, democratii au anuntat ieri brusc si fara regrete ca vor merge singuri la scrutinul din 13 mai. Justificarea acestei decizii a venit di
Dupa luni bune in care i-au tinut in sah pe liberali in privinta candidaturii comune la alegerile europarlamentare, democratii au anuntat ieri brusc si fara regrete ca vor merge singuri la scrutinul din 13 mai. Justificarea acestei decizii a venit din partea sefului de campanie al PD pentru europarlamentare, Adriean Videanu: dat fiind "managementul defectuos" al Aliantei, este mai bine ca cele doua partide sa mearga separat pe liste la alegeri.
Premiu de consolare pentru liberali
La randul sau, liderul PD, Emil Boc, a venit si el cu propria explicatie. "In luarea acestei decizii, argumentul decisiv si fundamental a fost aparteneta PD la familia popular-europeana si dorinta de a consolida statutul PD ca membru cu drepturi depline al PPE si de aici si dorinta noastra de a aduce cat mai multi parlamentari in familia politica europeana", a explicat Boc, precizand ca, de altfel, PPE a facut o recomandare PD de a candida separat la alegerile europene. Seful PD a tinut sa arate ca decizia nu este in contradictie cu protocolul Aliantei si nici nu are de ce sa o sparga. "Alianta merge mai departe", a spus Boc, adaugand ca i-a transmis personal lui Tariceanu vestea buna. In rest, el s-a multumit sa ofere PNL un premiu de consolare si anume incheierea unui pact de neagresiune in perioada campaniei electorale, astfel incat adversarul comun sa ramana PSD. "Ar fi succesul deplin al Aliantei, daca ambele formatiuni ar reusi sa invinga PSD", a emis Boc o judecata de valoare. Efuziunea i-a pierit brusc in momentul in care i-a anuntat pe liberali care ar putea fi urmarile unei eventuale sustineri a demersului PSD de suspendare a presedintelui. Potrivit lui Boc, un asemenea gest din partea PNL ar duce la ruperea "de fapt si de drept" a Aliantei.
Liderii nu vor sa candideze
Seful democratilor a mai anuntat ca PD va decide candidatii cu care va defila la alegerile pentru PE in prima jumatate a lunii februarie, desi termenul-limita este 12 martie. In acelasi timp insa, liderii importanti ai partidului nu se vor inghesui sa se inscrie pe lista. Potrivit unor surse din cadrul PD, citate de Mediafax, liderii nu vor sa candideze la alegerile pentru Parlamentul European, de teama ca isi vor pierde influenta in partid si ca vor disparea din viata politica interna. "Niciunul dintre liderii PD care au vizibilitate la nivelul populatiei nu vrea sa candideze la alegerile pentru Parlamentul European. Au existat diverse sugestii sau propuneri, dar nimeni nu vrea sa se vada cap de lista la aceste alegeri", au precizat sursele citate. Urmare a aversiunii fata de Parlamentul European, pedistii au probleme in gasirea unui cap de serie pentru lista, avand in vedere ca pe Sorin Frunzaverde l-au pierdut pe drum (a ajuns ministrul Apararii), iar Monica Macovei nu vrea sa renunte la functia de ministru al Justitiei. "Ramane Anca Boagiu. Problema este ca pentru ministrul Integrarii, functia de parlamentar la Bruxelles nu pare a fi o miza demna de a fi luata in seama. Ramane de vazut daca va accepta, in final, candidatura la PE", au mai spus sursele din PD. (Carmen EPURAN)
Logodna pentru PE
PLD s-a inscris ca partid politic si face cu ochiul PD
Ex-presedintele liberal Valeriu Stoica (foto) a recunoscut oficial ieri ca reprezentantii PLD iau in calcul posibilitatea candidaturii pe liste comune cu PD la alegerile europarlamentare. Declaratia lui Stoica vine in conditiile in care, tot ieri, Tribunalul Bucuresti a admis cererea de inscriere ca partid politic a PLD, decizia putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.
"Exista doua posibilitati - putem sa candidam pe liste proprii sau intr-o alianta cu democratii. PD abia a luat decizia de a candida singur, de aceea este prematur sa discutam despre cea de-a doua varianta. In viitorul apropiat vom lua o decizie", a spus Stoica, desi exclusii din PNL negociaza de ceva vreme cu oamenii lui Boc in vederea unei candidaturi comune la Parlamentul European. El a apreciat ca decizia democratilor de a candida pe liste separate este fireasca, fiind practic o consecinta a comportamentului liderilor PNL in raporturile din interiorul Aliantei DA, precum si fata de presedintele Traian Basescu. "In loc sa ramana fidel PD, PNL a preferat combinatii politice cu PSD, PRM si PC", a comentat liderul liberal-democrat. El a insistat si ca PD nu a propus inca PLD sa candideze pe liste comune. "Deocamdata suntem preocupati cu inregistrarea partidului", a spus Valeriu Stoica.
Argumentul afilierii la PPE
Posibilitatea ca unii membrii marcanti ai PLD sa fie inclusi pe listele democratilor vine ca urmare a deciziei luate ieri de Biroul Permanent National al PD, de a candida singur si nu pe liste comune cu PNL in alegerile din 13 mai pentru Parlamentul European. De altfel, disidentii gruparii Stolojan-Stoica au cochetat inca din urma cu cateva luni cu ideea de a participa la europarlamentare cot la cot cu democratii. In acest sens, Valeriu Stoica a sustinut de nenumarate ori ca PLD va incerca sa se afilieze la Partidul Popular European, familie politica in care PD este deja partener. Apartenenta la o doctrina comuna ar reprezenta un motiv in plus pentru o astfel de colaborare. De asemenea, liderii PLD au insinuat intotdeauna prin diverse luari de pozitie ca partidul lui Stolojan reprezinta adevaratul partener politic al democratilor in cadrul Aliantei DA, si nu PNL. (Razvan GHEORGHE)
Tariceanu: "Aproape o lovitura de gratie"
Premierul Tariceanu a sustinut ieri ca democratii au dat "aproape o lovitura de gratie" Aliantei DA prin decizia PD de a merge pe liste separat in alegerile pentru Parlamentul European.
"A durat doar o saptamana capacitatea lor (PD - n.r) de a rezista in fata intentiilor presedintelui, care nu face decat sa confirme o strategie alternativa care nu avea, in nici un caz, in vedere mentinerea aliantei, ci sabotarea ei", a insistat Tariceanu, citat de Rompres. El a amintit ca acum o saptamana a avut o discutie cu democratii, in care acestia l-au anuntat ca vor sa ramana la guvernare "in ciuda presiunilor facute la Cotroceni", moment in care le-a spus ca se bucura, dar are o singura intrebare: "Cat o sa va tina?". Presedintele PNL a spus ca nu vrea in urma acestui gest al democratilor sa regandeasca pozitia partidului in cadrul aliantei si ca Alianta DA trebuie mentinuta. "In privinta alegerilor pentru PE le-am facut partenerilor nostri, de peste un an, o oferta de a merge pe liste comune", a declarat Tariceanu. El a subliniat ca decizia democratilor de a merge singuri la europarlamentare "este o decizie care tine de alte resorturi. Pe unele deja le stim, altele, probabil, vor aparea la suprafata curand". Tariceanu nu crede ca gestul PD a fost generat de sondajul de opinie care arata o scadere in credibilitatea sa si a lui Traian Basescu: "Nu cred ca un astfel de sondaj poate fi un motiv suficient pentru luarea unei decizii atat de serioase. Toate sondajele indica faptul ca Alianta se bucura de favorurile unei majoritati consistente ale electoratului". Liderul PNL a catalogat anuntul democratilor ca fiind regretabila deoarece "torpileaza serios" Alianta DA. "Este extrem de regretabila decizia PD. Aceasta constructie politica a dat o speranta romanilor si a permis, in 2004, ca PD sa iasa din conul de umbra in care s-a aflat. Acum, probabil, considera ca aceasta constructie nu mai este necesara si vrea sa faca politica pe cont propriu", a mai spus Tariceanu. (Razvan GHEORGHE)
Orban: Dorinta lui Basescu
PD a luat decizia participarii pe liste separate la solicitarea presedintelui Traian Basescu, care urmareste astfel sa distruga Alianta DA, a declarat ieri vicepresedintele PNL, Ludovic Orban. "Dupa opinia mea, aceasta decizie s-a luat la solicitarea lui Basescu si, respectiv, la dorinta lui Basescu de a rupe PD din Alianta. Frica de Traian Basescu a fost mai mare decat dorinta democratilor de a respecta alegatorii Aliantei, care si-ar fi dorit ca PNL si PD sa participe pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European", a afirmat Ludovic Orban, citat de Rompres. Orban a adaugat ca prin decizia de a participa separat "PD se plaseza, practic, in afara Aliantei", dar PNL va incerca sa duca pana la bun sfarsit mandatul actualului guvern si va incerca sa aplice programul de guvernare pentru care a fost votat de alegatori. (R.G.)
O decizie suverana
Senatorul UDMR Verestoy Attila considera ca decizia PD de a merge singur in alegerile pentru PE este o decizie suverana, a unei formatiuni politice mature. "Este o decizie suverana, a unei formatiuni politice mature, care vrea sa incerce pe baricadele proprii", a declarat ieri Verestoy Attila, pentru Rompres. Senatorul UDMR nu a dorit sa comenteze daca decizia democratilor reprezinta un semnal pentru colegii de Alianta, liberalii, si nici daca aceasta decizie este un castig pentru principalul partid de opozitie, PSD. "Fiecare formatiune politica ia deciziile conform propriilor interese politice", a adaugat senatorul UDMR. (R.I.P.)
Confruntare reala
Dupa decizia democratilor de a merge singuri la alegerile pentru PE, PSD va avea ocazia sa se confrunte, pentru prima oara in ultimii ani, cu partide politice - PD si PNL - si nu cu aliante abstracte, a declarat ieri vicepresedintele PSD Vasile Dancu. In opinia sa, decizia PD este normala din doua perspective. "In primul rand, grupurile de interese din spatele PNL si PD au facut ca Alianta DA sa nu mai functioneze. In al doilea rand, cele doua partide fac parte din familii politice europene separate - familia liberalilor europeni si cea a popularilor -, care, probabil, ca ar fi preferat ca aceste partide sa mearga separat, desi nu au existat reactii in acest sens", a comentat Vasile Dancu, citat de Rompres. Vicepresedintele PSD considera ca decizia democratilor "limpezeste scena politica romaneasca" si creste sansele de succes ale stangii democratice. (A.H.)
PC: Decesul DA
Decizia PD de a merge singur pe liste, la alegerile pentru Parlamentul European, reprezinta practic decesul Aliantei Dreptate si Adevar, a declarat ieri pentru Rompres purtatorul de cuvant al conservatorilor Bogdan Ciuca. "Din punctul de vedere al PC, s-a dovedit ca Alianta DA nu mai functioneaza demult, iar decizia anuntata astazi (luni, n.r.) de PD reprezinta certificatul de deces al Aliantei DA. PC a constatat demult ca Alianta nu a functionat si ca nu mai functiona, iar momentele din ultima perioada si decizia PD dovedesc in mod clar acest lucru",
a afirmat Ciuca. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.