Directorul SC Nicolina SA intentioneaza sa bage fabrica in lichidare pentru ca activele in valoare de 18 milioane de euro sa fie vandute pe nimic. In fata a 150 de salariati, Mihai Barbulescu a sustinut ca licitatia pentru vanzarea activelor intre
Directorul SC Nicolina SA intentioneaza sa bage fabrica in lichidare pentru ca activele in valoare de 18 milioane de euro sa fie vandute pe nimic. In fata a 150 de salariati, Mihai Barbulescu a sustinut ca licitatia pentru vanzarea activelor intreprinderii nu va mai avea loc. In schimb, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a emis un comunicat in care se precizeaza ca licitatia va avea loc. Institutia statului este practic injunghiata pe la spate din teritoriu, deoarece conducerea Nicolina SA doreste sa nu existe nici un participant la licitatie, pentru ca fabrica sa intre in lichidare.
Nicolina SA Iasi mai primeste o lovitura miseleasca din partea directorului general Mihai Barbulescu (foto), care incearca sa bage unitatea economica ieseana in lichidare pentru a fi vanduta pe bucati, la sume mult mai mici decat valoare reala. Directorul SC Nicolina SA a refuzat sa dea caietele de sarcini pentru licitatiile pentru vanzarea activelor intreprinderii din datele de 7 si 8 februarie, fara stirea AVAS. Intr-un final, acesta a decis sa dea un anunt in presa locala, prin care anuleaza licitatiile. In fata a 150 de salariati adunati saptamana trecuta in fata unitatii economice, Mihai Barbulescu a sustinut ca licitatia nu va mai avea loc. In schimb, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a emis un comunicat, in aceeasi zi, in care se precizeaza ca licitatia va avea loc. Institutia statului este practic injunghiata pe la spate din teritoriu, deoarece conducerea Nicolina SA doreste sa nu existe nici un participant la licitatie, pentru ca fabrica sa intre in lichidare. "Au fost 150 de oameni la fabrica si am mers cu ei. Le-am spus sa fie disciplinati, iar ei au cerut socoteala directorului Barbulescu. Acesta le-a spus salariatilor si fostilor salariati care s-au adunat ca nu va mai fi nici o licitatie", sustine Gheorghe Paduraru, liderul de sindicat.
Dupa doua tentative esuate, directorul Barbulescu a decis initial sa organizeze doua licitatii, pentru doua active diferite, pe data de 7 februarie si pe data de 8 februarie, licitatii care au fost din nou anulate. Din dosarul de prezentare, rezulta intentia clara a conducerii de a baga in faliment unitatea economica ieseana. Desi putea decide vanzarea la acelasi pret ca la ultima licitatie, directorul Barbulescu cere pentru Sectia Utilaje Terasiere, compusa din teren in suprafata de patru hectare si cladirile aferente, 4.179.593 euro, fara TVA, ceea ce poate duce valoare a activului la 4.973.000 Euro. Suma la care este putin probabil ca va fi gasit un cumparator. Primul activ care trebuia sa fie scos la vanzare este Fabrica de Utilaje de Constructii, insa valoarea este si de aceasta data cea initiala, de 11.099.147 euro, fara TVA, ceea ce arunca valoarea totala la aproximativ 18 milioane euro, suma greu de imaginat ca va fi platita de un investitor iesean.
Reporterii ZIUA de Iasi s-au dat drept posibili investitori si au reusit sa afle care sunt adevaratele motive ale blocarii licitatiei, fara stirea AVAS. In timpul discutiei, directorul tehnic al Nicolina SA, crezand ca vorbeste cu un investitor rus a dat un sfat: "mai bine mai asteptati". "Nu e bine sa cumparati un caiet de sarcini, pentru ca nu dam in acest moment. Licitatia nu va mai avea loc. Cred ca se va face o AGA pe 5 sau 6 martie si atunci cred ca vom sti ce se intampla. Si eu cred ca se va intra in lichidare. Dar daca asteptati cred ca o sa puteti cumpara mai ieftin daca sunteti interesati. Ma mai sunati si va spun care este treaba", a afirmat Macovei.
AVAS este bulversat
Reprezentantii AVAS au sustinut in urma cu cateva zile ca licitatia va avea loc. In ceea ce priveste salariul directorului Barbulescu, de 82 milioane lei (8200 RON), salariu nejustificat avand in vedere ca Nicolina SA nu mai produce nimic de aproape doi ani de zile, reprezentantii AVAS sustin ca vor reglementa acest lucru. "Cu privire la adresa dumneavoastra prin care ati sesizat situatia dificila in care se afla SC Nicolina SA Iasi, precum si cuantumul indemnizatiei lunare a directorului companiei, in baza informatiilor primite de la directia de specialitate, va aducem la cunostinta urmatoarele: venitul la care dumneavoastra ati facut referire este format din salariul acordat functiei de director general, la care se adauga indemnizatia acordata de Consiliul de Administratie al societatii pentru functia de presedinte al Consiliului de Administratie. Aceasta situatie va fi reglementata de AVAS, avand in vedere modificarile si completarile aduse Legii nr. 31/1990 prin care functia de director general a fost separata de functia de presedinte al CA", sustin reprezentantii AVAS intr-un raspuns remis cotidianului ZIUA de Iasi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.