O adevarata batalie are loc in momentul de fata pentru zona de nord a Capitalei. Importanti oameni de afaceri, precum Gigi Becali sau Dan Voiculescu, se lupta pentru a acapara terenurile extrem de valoroase situate in nordul Capitalei. Brusc, in l
O adevarata batalie are loc in momentul de fata pentru zona de nord a Capitalei. Importanti oameni de afaceri, precum Gigi Becali sau Dan Voiculescu, se lupta pentru a acapara terenurile extrem de valoroase situate in nordul Capitalei. Brusc, in lupta dintre marii latifundiari, a aparut o figura necunoscuta.
Un anume Horia Culcescu, care le-a tras presul de sub picioare marilor magnati. Horia Culcescu, patron al SC Leader Interntional, a reusit sa puna mana, in baza unui contract de asociere in participatiune, adica pe gratis, pe Serele Pipera, asezate pe 26 de hectare. O suprafata extrem de valoroasa unde metrul patrat se vinde pentru cateva sute de euro. In scurt timp insa, valoarea terenurilor obtinute de Culcescu va creste semnificativ, un metru patrat ajungand sa se vanda cu peste o mie de euro. De altfel, asa cum ZIUA va arata in continuare, Horia Culcescu incearca tocmai acest lucru. Sa intre definitiv in posesia celor 26 de hectare pe care apoi sa le vanda pentru un profit astronomic. Ramane un mister insa cum a putut acest Horia Culcescu sa penetreze o zona controlata de marii magnati ai Romaniei si sa le "fure" acestora de sub nas terenuri ce valoreaza sute de milioane de euro. O explicatie ar fi Gigi Becali. Mai exact faptul ca Horia Culcescu urmeaza sa devina finul acestuia. In aceste conditii si tinand cont de interesul presedintelui PNG fata de zona de nord a Capitalei, nu este exclus ca Horia Culcescu sa fi fost scos la inaintare chiar de catre viitorul sau nas.
RA-APPS a ales
In luna august a anului trecut, SC Leader International a luat, in baza unui contract de asociere in participatiune incheiat pe 15 ani, deci fara licitatie publica, Serele Pipera. Motivul invocat de RA-APPS, proprietara serelor, a fost situatia financiara nesatisfacatoare, precum si nevoia de reabilitare si modernizare a serelor. SC Leader International SA a fost societatea aleasa de RA-APPS, condusa la acea vreme de Cristian Vlaicu, pentru asocierea in participatiune, desi au mai existat alte doua oferte. "In urma analizelor ofertelor depuse, Consiliul de Administratie al RA-APPS din data de 25.08.2006, a aprobat asocierea in participatiune de principiu intre RA-APPS si SC Leader International SA, pentru dezvoltarea in comun a unei activitati de productie legumicola moderna prin efectuarea de investitii la baza materiala existenta, respectiv SERE PIPERA-Incinta Principala", se arata intr-un raspuns adresat ZIUA de catre RA-APPS. De asemenea, Regia a precizat ca "valoarea proprietatii ce face obiectul asocierii, in urma evaluarii este de 20.603.400 EURO". Conform contractului, aportul firmei viitorului fin al lui Becali este de 12.398.219 EURO, fara TVA, "suma ce reprezinta investitii esalonate pe o perioada de 24 luni". Totodata, SC Leader trebuie sa preia si cei 159 de angajati ai Serelor Pipera. RA-APPS ne informeaza si ca Regia "nu participa la pierdere, ci numai la profit (venitul minim anual fiind de 330.300 EURO)".
Concurenti fantoma
In afara de societatea viitorului fin al lui Gigi Becali de asocierea cu RA-APPS au mai fost interesate, cel putin pe hartie, alte doua firme. Este vorba despre SC A&A International 2000 SRL si SC Sere International SRL. Ciudat este insa ca nici una dintre cele doua firme nu a putut fi gasita in baza de date a Registrului Comertului. De asemenea, nici pe Internet nu exista nici o informatie despre cele doua societati care au "concurat" impotriva firmei lui Horia Culcescu.
Adevaratul beneficiar
Interesant este insa ca, pana in momentul de fata, patronul de la Steaua nu a avut nici o reactie referitoare la aceasta afacere. Un lucru curios, daca ne gandim ca Serele Pipera se situeaza exact in fieful sau. O zona numai buna de construit cateva cartiere de vile sau de pus pe picioare o noua afacere. Aspect ce in mod normal ar trebui sa-l deranjeze pe presedintele PNG. Iata insa ca pana acum nu a avut nici o reactie. Iar acest lucru ar trebui sa ridice numeroase semne de intrebare. Exista astfel doar doua variante: fie terenul de 26 de hectare ajuns in administrarea SC Leader International nu il intereseaza, fie patronul de la Steaua este adevaratul beneficiar al contractului. Prima ipoteza este greu de crezut intrucat afacerile lui Becali sunt in prezent in continua dezvoltare. Iar o asemenea oportunitate nu putea fi ratata. Astfel, mai probabila este a doua varianta. Aceea ca Becali sa se fi folosit de finul sau pentru a pune mana pe serele Pipera.
Exista si o explicatie pentru strategia presedintelui PNG. In cazul in care ar fi purtat el negocierile cu RA-APPS-ul, Becali ar fi avut sanse aproape infime de a obtine ceea ce si-ar fi dorit. Asta intrucat nota de fundamentare pentru afacere trebuia semnata de liberalul Radu Stroe, fostul sef al Secretariatului General al Guvernului. Tinand cont de advresitatea PNL fata de Becali datorata declaratiilor acestuia din urma la adresa lui Tariceanu, era greu de crezut ca RA-APPS va incheia o afacere tocmai cu unul dintre dusmani. De aceea a si fost nevoie ca Becali sa-si scoata la inaintare finul. Pe acest Horia Culcescu.
"Finul" se ascunde
Toate incercarile de a sta de vorba cu Horia Culcescu s-au soldat cu esecuri. Patronul Leader International SA nu a fost de gasit nici la sediul firmei si nu a raspuns nici la telefonul mobil. Finul Horia Culcescu a preferat sa se ascunda de redactorii ZIUA decat sa raspunda intrebarilor, indreptatite, legate de conditiile in care a fost luat drept asociat de catre RA-APPS pentru exploatarea unuia dintre valoroasele sale active.
Japca legala
Cele 26 de hectare vor ajunge, mai mult ca sigur, in proprietatea lui Culcescu, care, impreuna cu viitorul sau nas, va putea sa ridice un cartier de vile luxoase sau sa vanda terenul pentru un profit imens. Surse din piata imobiliara dau drept certa informatia conform careia in spatele asocierii dintre RA-APPS - Serele Pipera si firma lui Horia Culcescu se afla chiar patronul clubului Steaua. Asocierea dintre firma Leader International SA si RA-APPS - Serele Pipera are drept scop final, conform specialistilor, trecerea din proprietatea statului in cea a finului lui Becali a celor 26 de hectare. Daca RA-APPS a prevazut in contractul de asociere o clauza de preemptiune pentru cumpararea activelor in favoarea asociatului Leader International SA, atunci la sfarsitul contractului, firma lui Culcescu poate cumpara activele Sere Pipera, in care este inclus si valorosul teren.
Lipsa profitului, o alta varianta
RA-APPS poate instraina terenurile Serelor Pipera si mai devreme decat expirarea asocierii prin metoda "lipsei de eficienta economica a activului". Scopul incheierii contractului de asociere este exploatarea serelor si, evident, obtinerea de profit. Daca in contractul dintre RA-APPS si Leader International SA nu exista un profit minim ce trebuie obtinut, societatea lui Culcescu poate prezenta bilanturi din care sa rezulte ca nu s-a obtinut profit sau chiar s-au inregistrat pierderi. Si daca dupa trei ani, sa spunem, RA-APPS nu a incasat nici un profit de pe urma asocierii cu Leader International SA pentru exploatarea Serelor Pipera, atunci Regia ajunge la concluzia ca trebuie sa vanda "activul". In acest mod, "paguboasele" Sere Pipera, dar si valorosul teren de 26 de hectare pe care sunt amplasate, ajung la firma lui Horia Culcescu, viitorul fin al nasului Gigi Becali.
Serele din Berceni, tot la Culcescu
Horia Culcescu nu a pus mana doar pe Serele Pipera. SC Leader International a inhatat si serele din Berceni. Modalitatea a fost insa alta. Cabinetul Radu Vasile a desfiintat prin Hotararea de Guvern 620/1998 Regia Autonoma Institutul de Cercetare si Dezvoltare pentru Valorificarea Produselor Horticole. Patrimoniul acesteia a fost impartit in doua. Un inventar de 4.836.887.000 de lei vechi si 14,61 ha de teren agricol si neagricol a ajuns in administrarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Industrializarea si Marketingul Produselor Horticole "Horting" (ICDIMPH) Bucuresti, aflata sub controlul Academiei pentru Stiinte Agricole si Silvice (ASAS). Alte 12.286.764.000 de lei vechi si 49,3 ha (din care 33,1 ha de sere in cartierul Berceni) au ajuns in proprietatea SC "Berser" SA, firma cu capital integral de stat. La scurt timp, desi pentru construirea serelor se investisera circa zece milioane de dolari, "Berser" a fost cumparata de SC Leader International SA. Pentru doar un milion de dolari. Un pret mult subevaluat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.