Sefii autoritatilor de reglementare din domeniile energiei si comunicatiilor au mentionat in declaratiile de avere actualizate ca veniturile salariale obtinute anul trecut sunt confidentiale, dupa ce in 2005 au primit salarii de pana la doua ori m
Sefii autoritatilor de reglementare din domeniile energiei si comunicatiilor au mentionat in declaratiile de avere actualizate ca veniturile salariale obtinute anul trecut sunt confidentiale, dupa ce in 2005 au primit salarii de pana la doua ori mai mari decat presedintele sau premierul.
De remarcat, sursele de finantare ale acestor autoritati (din care sunt platite si salariile angajatilor, de la presedinte la portar) sunt asigurate din taxele si tarifele incasate pentru reglementare. Adica, statul "cedeaza" un drept al sau unor autoritati, care incaseaza bani de la romani pentru ca ii "binecuvanteaza" cu niste reglementari. Putem presupune ca, la un moment dat, aceste autoritati majoreaza taxele tocmai pentru a putea creste salariile angajatilor! In plus, ca si cum absurdul nu ar fi deplin, bugetele acestor institutii sunt aprobate prin Hotarare de Guvern, desi autoritatile nu primesc bani publici si nu varsa la buget nici un ban din taxele incasate! Pentru activitatile desfasurate in anul 2005, in calitatea de presedinte ANRE, Nicolae Opris a obtinut venituri din salarii in valoare de 92.241 lei (922,4 milioane lei vechi), conform declaratiei depuse la inceputul anului 2006 pe site-ul institutiei, potrivit Mediafax. Opris a fost numit presedintele al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) la jumatatea lunii februarie 2005, ceea ce inseamna ca, in anul 2005, venitul din salarii a depasit 90 de milioane de lei pe luna. In declaratia de avere actualizata, presedintele ANRE nu mai prezinta, insa, veniturile obtinute din salarii, precizand doar ca acestea sunt confidentiale. Venituri secrete pentru opinia publica au si angajatii Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), si cei ai Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala (ANRSC).
Stefan Cosmeanu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), este unul dintre reglementatorii amintiti care si-a publicat veniturile din salarii pe anul trecut, pe site-ul institutiei. Astfel, in 2006, presedintele ANRGN a obtinut 129.784 lei (adica aproape 1,3 miliarde lei vechi, circa 100 milioane de lei pe luna). De remarcat, presedintele tarii, Traian Basescu, a obtinut anul trecut din salariu mai putin de jumatate fata de presedintele ANRGN, adica 60.025 lei.
Presedintele ANRSC, Jeanina Preda, a mentionat veniturile obtinute din salarii pentru anul 2006, in valoare totala de 40.915 lei, conform declaratiei de avere actualizata.
"Soparla" din Codul Muncii
Potrivit ANRE si ANRCTI, angajatii acestor institutii au salariile confidentiale odata cu modificarile aduse legislatiei in ceea ce priveste Codul Muncii. "Salariatii ANRE nu au statut de functionari publici, ei desfasurandu-si activitatea pe baza contractelor individuale de munca, prin care salariul este stabilit prin negociere cu angajatorul, conform prevederilor Codului Muncii si ale Contractului Colectiv de Munca incheiat la nivelul institutiei. Tot in Codul Muncii, la articolul 158, punctul (1) se prevede ca salariul este confidential", a declarat Lucia Avramovici, sef-serviciu Resurse Umane. Aceasta a explicat ca salariul de baza este negociat de presedintele si vicepresedintele institutiei cu primul-ministru, iar sporurile salariale sunt negociate de conducerea ANRE cu reprezentantii salariatilor. "In primul an nu ne-am uitat sa vedem intocmai Codul Muncii, de aceea s-au publicat salariile in declaratiile de avere. Acum am vazut ca salariile sunt confidentiale si ne-am conformat cerintelor legii", a mai spus Lucia Avramovici.
Seful isi negociaza venitul cu subalternii
La randul lor, reprezentantii ANRCTI, al carei presedinte este Dan Georgescu, au declarat ca salarizarea personalului institutiei, inclusiv a presedintelui si a vicepresedintelui acesteia se realizeaza in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare aplicabile institutiilor publice finantate integral din venituri extrabugetare, respectiv prin negociere individuala si colectiva intre ANRCTI, pe de o parte, si salariati si/sau reprezentantii acestora, pe de alta parte. "Salariile se stabilesc prin negociere, conform legislatiei, iar plafoanele minime si maxime sunt prevazute in contractul colectiv de munca", precizeaza conducerea institutiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.