Seful statului crede ca Romania se confrunta cu o criza a fortei de munca, punct de vedere contrar celui sustinut de ministrul Muncii.

Romania se confrunta cu o criza a fortei de munca atit din punct de vedere numeric, cit si din cel al calificarii, iar nivelul de pregatire este principala piedica pentru dezvoltarea economica, sustine presedintele Traian Basescu.

Daca aspectul cantitativ poate fi corectat prin deschiderea pietei muncii pentru statele din jur, problema calificarii tine de calitatea sistemului de invatamint, a spus seful statului la receptia de inceput de an a Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana.

Basescu a afirmat ca in invatamint s-au facut progrese vizibile, dar ca se poate face mai mult, si acesta este obiectivul pentru care, pe linga Presedintie, functioneaza o comisie de analiza a sistemului romanesc de educatie.

„Asupra acestui lucru, noi toti, politicieni, dar si specialisti din Romania, trebuie sa facem o cotitura extrem de importanta la inceputul anului scolar 2007-2008. De altfel, acesta este si motivul fundamental pentru care, pe linga Presedintie, a fost infiintata o comisie de analiza a starii sistemului de invatamint din Romania si, ca efect al constatarii situatiei sistemului de educatie, sa propuna masurile imediate ce trebuie aplicate in sistemul de educatie", a precizat presedintele.

In opinia acestuia, nivelul de pregatire a fortei de munca este principala piedica in calea dezvoltarii economice si sociale a Romaniei, de aceea sistemul de educatie romanesc trebuie sa genereze oameni care sa poata face fata competitiei pe piata muncii.Ministrul nu e ingrijorat

Opinia presedintelui privind existenta unei crize de forta de munca in Romania difera radical de aceea a ministrului Muncii, Gheorghe Barbu, care crede ca Romania nu se confrunta, in prezent, cu o asemenea problema, desi exista citeva deficite in unele domenii, iar pe termen scurt, romanii nu se vor inghesui sa plece la munca in strainatate.

„Nu sint deloc ingrijorat, in acest moment, de plecari masive care sa goleasca piata fortei de munca din Romania. Este posibil sa fie o migratie mobila (plecari pentru perioade scurte de timp - n.n.), ceva mai accentuata in viitorul apropiat, dar cei care au vrut sa plece au plecat pina acum, nu au avut nevoie de facilitatea de a fi cetatean al UE", a spus ministrul Barbu.