Furnizorii privati nu prea vor sa-si faca publice contractele, la rugamintea statului. Ministrul Economiei mai face o incercare in citeva zile.

Foarte putini furnizori de energie si-au dat acordul de principiu pentru publicarea contractelor, a declarat ieri ministrul Economiei, Varujan Vosganian. „Sint mii de contracte. Este o operatiune foarte laborioasa si ma refer la publicarea lor. Exista citiva care si-au dat un acord de principiu, dar sint destul de putini", a spus ministrul. Vosganian a mai afirmat ca, la sfirsitul acestei saptamini, va avea o intilnire cu principalii furnizori de energie pentru a-i convinge sa fie de acord cu publicarea contractelor de intermediere. „Ma voi intilni cu principalii 10-15 furnizori", a spus Vosganian. Ministrul recunoaste ca nu-i poate obliga pe furnizori sa-si faca publice contractele, admite ca legea nu poate fi fortata, dar spune ca un eventual accept al furnizorilor de a-si face publice contractele „le va spori prestigiul acestora". Vosganian a facut aceasta declaratie dupa ce a facut publice cotele de piata ale fiecarui producator si furnizor de electricitate.

„Ne aflam intr-o economie concurentiala"

Furnizorii se pare ca sint interesati mai mult de confidentialitatea contractelor decit de prestigiu, pentru ca nu sint de acord cu propunerea ministrului. ALRO Slatina, cel mai mare consumator de electricitate din Romania, care are si licenta de furnizare, a anuntat ca datele nu pot fi publicate. „Ne aflam intr-o economie concurentiala si orice informatie publica in ceea ce priveste consumul nostru, cantitatea de energie pe care o primim si pretul acesteia ar insemna ca firmele concurente sa afle informatii despre noi, ceea ce ne-ar dezavantaja pe piata interna de energie. Sintem de acord sa fie desecretizate, dar sa nu fie facute publice", a afirmat directorul general al ALRO, Gheorghe Dobra. El a precizat ca nu este de acord cu publicarea contractelor de furnizare ale ALRO, nici in eventualitatea in care toti ceilalti furnizori si-ar da acordul. Cel mai mare furnizor privat de energie (exceptind filialele privatizate ale Electrica), Energy Holding, se abtine de la comentarii, spunind, diplomatic, ca pentru publicarea acestor date e nevoie de acordul actionarului majoritar, o banca din Elvetia.

Amenintari cu procese Directorul Nuclearelectrica, Teodor Chirica, a declarat ca furnizorii privati vor intenta procese societatii daca se vor face publice contractele. „Partenerii de contracte au angajat case de avocatura reputate si ne-au amenintat ca, daca desecretizam aceste contracte, vom ajunge in instanta si le vom plati despagubiri", spune Chirica.

Si reglementatorul pietei are leafa secreta Seful Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a mentionat in declaratia de avere actualizata ca veniturile salariale obtinute anul trecut sint confidentiale, dupa ce in 2005 a primit salariu de pina la doua ori mai mare decit presedintele sau premierul, potrivit MEDIAFAX.

Pentru activitatile desfasurate in 2005, in calitatea de presedinte ANRE, Nicolae Opris a obtinut venituri din salarii in valoare de 92.241 de lei, conform declaratiei depuse la inceputul anului 2006. Opris a fost numit presedinte al ANRE la jumatatea lunii februarie 2005. In declaratia de avere actualizata, presedintele ANRE nu mai prezinta insa veniturile obtinute din salarii, precizind doar ca acestea sint confidentiale. Suma este aproape dubla fata de salariul anual obtinut de premierul Tariceanu, in valoare de 47.789 de lei, si mult mai mare decit leafa presedintelui Traian Basescu, care a primit, in aceeasi perioada, 51.609 lei sub forma de venituri din salarii. „Salariatii ANRE nu au statut de functionari publici, ei desfasurindu-si activitatea pe baza contractelor individuale de munca. In Codul muncii se prevede ca salariul este confidential", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii ANRE.