Tinerii care se stabilesc la sat si se apuca de afaceri in agricultura vor primi bani de la UE.

Cei care au pina in 40 de ani, au pregatire in domeniul agricol, sint dispusi sa cumpere si sa gestioneze o ferma si pot elabora un plan de investitii au sanse sa primeasca pina la 40.000 de euro de la UE. Suma pe care tinerii o vor primi va depinde atit de aspecte macroeconomice, cum ar fi venitul mediu din Romania si pretul terenurilor, cit si de aspecte legate de marimea fermei, numarul de animale si de intentiile de dezvoltare ale fermierului. „Este putin probabil ca la noi sa se ajunga la suma maxima pe care o primesc tinerii din tarile dezvoltate ale UE, cel mai probabil se va merge pina la 20.000 de euro, dar totul depinde de planul de investitii al fiecarui fermier", a spus Cornelia Harabagiu, director in Ministerul Agriculturii.

Primul pas: cumpararea unei ferme

Tinarul care s-a decis sa se ocupe de agricultura trebuie in primul rind sa cumpere o ferma. Nu conteaza cit de mare este, important este sa fie eligibila. Pot fi achizitionate chiar si ferme de subzistenta, care sa fie apoi dezvoltate, mai ales ca in Romania este destul de greu de gasit o unitate agricola inregistrata ca atare, din 4,5 milioane de exploatatii agricole doar 22.672 avind personalitate juridica. „Regulamentul UE prevede clar ca tinarul trebuie sa aiba in proprietate o ferma, pentru a putea beneficia de prima de instalare", a spus Harabagiu.

Planul de investitii face banii

Dupa ce a facut achizitia, tinarul trebuie sa elaboreze un plan de investitii in care sa precizeze cum vrea sa dezvolte afacerea. Cu dosarul care cuprinde, pe linga plan, documente din care sa rezulte ca a cumparat o ferma, ca are sub 40 de ani si pregatire in domeniul agricol, fermierul se va duce la Oficiul Judetean al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala pentru a solicita fonduri europene. Cel mai important este planul de investitii, pentru ca pe baza acestuia vor fi furnizati banii.

O parte din fonduri, primite imediat

Dupa ce dosarul va fi acceptat si va fi stabilita suma acordata, fermierul va primi o parte din fonduri. „Nu se dau toti banii de la inceput. Pentru a vedea cum evolueaza lucrurile, se va acorda doar o parte si, ulterior, restul. Banii nu trebuie cheltuiti neaparat direct pentru functionarea fermei. Pot fi utilizati pentru obtinerea altor fonduri europene, de exemplu pentru cofinantarea unor proiecte. Important este sa fie respectat planul de investitii", a aratat Harabagiu.

Fondurile vor putea fi accesate anul viitor

Vestea proasta este ca tinerii nu vor avea acces la aceste fonduri decit de anul viitor pentru ca Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) nu a fost inca finalizat. Specialistii Ministerului Agriculturii vor prezenta PNDR la Bruxelles pina la sfirsitul lunii martie, din acel moment Comisia Europeana avind la dispozitie sase luni pentru a se pronunta cu privire la propunerea Romaniei. O conditie este ca aceasta schema de finantare sa fie inclusa in program, iar reprezentantii CE sa fie de acord cu viziunea autoritatilor romane. Regulamentul UE prevede cadrul general in care pot fi acordati acesti bani, dar amanuntele sint la dispozitia fiecarui stat. Oricum, daca se accepta propunerea, banii vor putea fi accesati abia in 2008.

Pensia anticipata, pentru incurajare

Problema este ca reprezentantii Ministerului Agriculturii nu sint foarte convinsi ca acest program va avea succes. Daca tinerii nu vor accesa aceste fonduri, exista riscul ca Romania sa piarda banii alocati in acest scop din fondul de dezvoltare rurala. Pentru a diminua riscurile, autoritatile romane vor sa coreleze acest program cu un altul privind pensionarea anticipata. In acest fel, agricultorii care au o ferma vor fi incurajati sa o vinda fiilor sau nepotilor lor, care sa preia activitatea agricola a parintilor. Astfel, batrinii vor primi o pensie, iar tinerii o prima de instalare. Conditiile de pensionare sint ca fermierul sa fi lucrat in agricultura cel putin zece ani si sa figureze in sistemul de asigurari. „Daca a primit subventii de la stat in ultimii zece ani inseamna ca a indeplinit cerintele", a spus directorul din Ministerul Agriculturii.