Incalzirea globala strica gustul vinurilor frantuzesti in favoarea licorilor englezesti sau germane.

In urmtorii 50 de ani, vinurile germane sau englezesti vor fi mai savuroase decit traditionalele vinuri frantuzesti din Languedoc ori Champagne, anunta ziarul american „Sun-Sentinel". Climatologii si oneologii prevad ca regiunile de culturi viticole se vor deplasa in viitorul apropiat spre poli, spre zonele racoroase de coasta sau spre locurile inalte.

„Vinurile germane seci sint mai delicioase, dar si cele englezesti si canadiene au profitat de cresterea globala a temperaturii", spune oneologul britanic Jancis Robinson. Specialistul deplinge situatia Spaniei sau a Australiei, ale caror culturi viticole sufera din pricina cresterii temperaturii.

Podgorii in Pirinei

„Cu vinul, putem testa schimbarile de clima", spune climatologul Gregory Jones de la Universitatea din Southern Oregon. Viile sint printre cele mai vulnerabile culturi, calitatea superioara a vinului fiind afectata de cele mai mici schimbari climaterice. Pentru a salva culturile viticole supraincalzite din sudul Frantei, inspectorii agricoli au admis folosirea sistemelor de irigare pentru vii, dind peste cap o traditie de secole intregi de agricultura netehnologizata. Confruntati cu aceeasi problema, spaniolii se gindesc sa-si mute podgoriile la poalele racoroase ale Pirineilor. Pe de alta parte, regiunea Bordeaux obtine un vin mai putin aspru.