Procurorul general al Israelului, Menahem Mazuz, a anuntat la inceputul acestei saptamani inculparea presedintelui tarii, Moshe Katzav, pentru viol si abuz de putere impotriva unor angajate din cadrul echipei administratiei prezidentiale. Anuntul de
Procurorul general al Israelului, Menahem Mazuz, a anuntat la inceputul acestei saptamani inculparea presedintelui tarii, Moshe Katzav, pentru viol si abuz de putere impotriva unor angajate din cadrul echipei administratiei prezidentiale. Anuntul de marti reprezinta un caz fara precedent in istoria Israelului. Katzav mai are doar sase luni de zile pana la incheierea mandatului de presedinte - insa procurorii nu-l slabesc.
In varsta de 61 de ani, Katzav este suspectat de a fi violat o fosta angajata a sa in perioada in care indeplinea functia de ministru al Turismului, intre 1998 si 1999, si de hartuirea sexuala a trei angajate in serviciul Presedintiei.
Moshe Katzav a replicat printr-un discurs dur, afirmand ca acuzatiile de viol si abuz de putere sunt "minciuni veninoase, oribile". "Nu-mi voi pleca capul si-mi voi apara onoarea. Nu credeti calomniilor, defaimarilor, minciunilor. Exista un singur adevar... Sunt tinta unuia din cele mai grave atacuri din istoria statului Israel", a afirmat presedintele israelian intr-o declaratie televizata. Incoltit de o imagine publica ce pare sa se degradeze cu fiecare minut, Katzav a acuzat mass-media de problemele sale si a spus ca va lupta "pana la ultima suflare, chiar daca aceasta inseamna razboi mondial" pentru a-si spala numele. "Sunt victima unui complot ignobil, a unei spalari mediatice a creierelor", a mai spus presedintele israelian. Asediat de solicitarile de a demisiona venite din toate directiile politice, presedintele Katzav da vina pe jurnalisti.
Katzav a refuzat categoric sa demisioneze si a gasit o solutie cu precedent pe plaiurile mioritice: s-a autosuspendat pana la incheierea socotelilor cu procurorii. Katzav a cerut joi printr-o scrisoare adresata comisiei Knessetului - Parlamentul de la Ierusalim - pentru afaceri parlamentare sa-i aprobe o cerere de concediu care ar putea dura mai mult de trei luni. Seful statului Israel poate fi inlaturat din functie de Knesset daca 90 de deputati (din totalul de 120) se vor pronunta in acest sens in sedinta plenara. La incheierea unei dezbateri de cateva ore, comisia pentru afaceri parlamentare a acceptat, cu 13 voturi pentru si 11 impotriva, cererea de concediu a presedintelui Katzav. Comisia este formata din 25 de membri, din care au fost prezenti 24. In timpul dezbaterilor, mai multi deputati s-au pronuntat pentru demisia imediata a lui Moshe Katzav, asa cum cer premierul Ehud Olmert si marea majoritate a israelienilor.
Scandalul Katzav a izbucnit la Ierusalim in urma cu sase luni. In ciuda inflamarii acestui scandal la nivel public in ultimele zile, analistii politici israelieni nu prevad o demitere a presedintelui de catre Parlament - mai degarba intre doua autosuspendari si un concediu, Moshe Katzav isi va incheia mandatul in luna iulie.
Suspendarea sau demiterea unui presedinte constituie in toate republicile constitutionale un proces indelungat si dificil - indiferent daca invinuirile aduse sunt false sau adevarate. Pentru asa ceva este nevoie de o vointa politica parlamentara pe termen lung - si nu in ultimul rand de sustinerea populatiei, mai ales in cazul Romaniei unde presedintele este ales direct de populatie. Presiunea opiniei publice israeliene - unde peste doua treimi din populatie cer demisia lui Katzav - nu prea exista in Romania unde Traian Basescu conduce linistit in sondajele de opinie. Suspendarea lui Traian Basescu - in cazul in care va exista cu adevarat vointa politica pentru asa ceva - deschide drumul catre un referendum. Iar eventuala campanie de imagine pentru acest referendum va fi un razboi total. Si ne vom intoarce la ce am auzit de foarte multe ori pana acum: ziaristii sunt de vina...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.