Rusia priveste cu scepticism planul privind statutul provinciei Kosovo, prezentat, ieri, la Viena, cu usile inchise, de emisarul ONU Matti Ahtisaari, si in care se prevede acordarea unei independente virtuale acestei regiuni, a afirmat un diplomat
Rusia priveste cu scepticism planul privind statutul provinciei Kosovo, prezentat, ieri, la Viena, cu usile inchise, de emisarul ONU Matti Ahtisaari, si in care se prevede acordarea unei independente virtuale acestei regiuni, a afirmat un diplomat occidental citat de Reuters.
Mult asteptatul plan privind soarta provinciei Kosovo, locuita in proportie de 90% de albanezi si aflata, din 1999, sub administrare ONU, a fost prezentat, ieri, de oficialul Natiunilor Unite celor sase membri ai Grupului de contact, din care fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Italia, Germania si Rusia. Dupa cum au indicat sursele citate de Reuters, Rusia a solicitat amanarea adoptarii oricarei decizii in ceea ce priveste statutul viitor al Kosovo, pana cand in Serbia nu se va forma un nou guvern, ca urmare a alegerilor generale din 21 ianuarie. Opinia Rusiei nu a fost impartasita de ceilalti cinci membri ai grupului, care sustin planul propus de Ahtisaari si care nu considera ca exista motive pentru tergiversarea luarii unei decizii, a precizat acelasi diplomat. Desi planul nu va fi facut public, exista indicii conform carora acesta urmeaza sa tina cont de dorinta de independenta a majoritatii albaneze - invocandu-se un fel de independenta "controlata" sau "conditionata", si de protejarea minoritatii sarbe. O parte dintre prevederile planului vor fi comunicate la 2 februarie, cand Ahtisaari isi va prezenta concluziile la Belgrad si la Pristina. (L.P)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.