Compania solicita bani pentru cai ferate, noi terminale de containere, indiguiri si un nou pod peste canalul Dunare-Marea Neagra.

Tarile care conteaza pentru transportul maritim in bazinul Marii Negre sint Rusia, Ucraina si Romania, insa domeniul este unul in care totul se schimba cu rapiditate. Daca Romania are cea mai mare cota din piata transportului containerizat in regiune si o buna pozitie in raport cu Europa Centrala si de Est, Rusia domina traficul general de marfuri in bazin, iar Ucraina o urmeaza, totodata aceasta avind proiecte importante de dezvoltare a traficului de containere. „Pentru a face fata cresterii traficului, cerintelor aparute prin aderarea Romaniei la UE si pentru consolidarea pozitiei pe coridoarele de transport paneuropene, promovam mai multe proiecte ", spune Mircea Banias, director general al portului. Unul dintre acestea este menit sa amelioreze infrastructura feroviara a portului - considerata una dintre slabiciunile acestuia. Pina in 2013, vor fi investite 10 milioane de euro in realizarea unui triaj care sa deserveasca „optim si unitar" operatorii portuari, spune Banias. Un al doilea proiect important va raspunde unei tendinte din ce in ce mai accentuate in domeniu, de trecere de la transportul cargo la cel containerizat. Oficialii portului au inclus in Planul Operational pentru Sectorul Transporturilor - care include proiecte finantate cu precadere de UE - realizarea unui nou terminal de containere, proiect in o valoare de 70 de milioane de euro. Noua locatie va mari capacitatea de operare cu 750.000 de unitati, majorarea fiind semnificativa daca luam in calcul ca traficul de containere din port a fost anul trecut de un milion de unitati. Diferenta de bani, pina la 230 de milioane de euro, va fi investita intr-un pod rutier peste canalul Dunare-Marea Neagra, in modernizari de diguri si lucrari de amenajare a zonelor adiacente.

Rusia si Ucraina, dependente de Constanta

Proiecte nu exista numai in portul romanesc. Pentru a deveni independente fata de acesta, porturile maritime concurente Odessa-Ilicevsk (Ucraina) si Novorossisk (Rusia) au inceput construirea propriilor terminale, destinate operarii traficului containerizat. Acum, o buna parte dintre navele port-containere care vin din Asia, prin Marea Mediterana, acosteaza in Portul Constanta, iar de aici sint transbordate pe nave mai mici pina in porturile de la nordul Marii Negre. Odata definitivate aceste proiecte, traficul prin Portul Constanta va cunoaste o scadere de cel putin 35%, spune Marin Chintoan, director general al Centrului National de Promovare a Transportului Intermodal (CNPTI). „Vom avea posibilitatea de a ne mai descongestiona, iar aglomeratia existenta in Constanta va disparea. Din punctul de vedere al operatorilor portuari insa nu va fi prea bine, pentru ca le pleaca clientii", apreciaza Andrei Popa, vicepresedinte la CNPTI. Estimarile arata ca, in urmatorii ani, din totalul de containere operate prin Portul Constanta, aproximativ 70% vor fi containere in tranzit. Multe vor avea ca destinatie finala Ucraina si Rusia.

Concurenta vine din Vest

Conducerea portului nu este speriata de reducerea clientilor din nordul Marii Negre sau de concurenta porturilor din aceasta regiune si priveste spre citeva porturi din bazinul mediteranean. „In primul semestru al anului 2006, portul a operat un numar mai mare de TEU-uri (containere) decit cifra de trafic inregistrata in porturile Odessa-Ilicevsk si Novorossisk laolalta. (...) Principalii nostri competitori sint Koper (Slovenia), Rijeka (Croatia) si Trieste (Italia)", spune Mircea Banias.

Porturi la Marea Neagra In bazin opereaza 32 de porturi, cele mai multe fiind ucrainene (19), turcesti (zece), rusesti (cinci), romanesti (trei), Bulgaria si Georgia avind cite doua. Cele mai mari sint Novorossisk (75 de milioane de tone trafic total), complexul portuar Odessa, cu 60 de milioane de tone, Portul Constanta (57 de milioane de tone). Porturile bulgaresti Varna si Burgas au inregistrat in 2005 un trafic de un milion de tone.