Uniunea Sovietica nu a acceptat niciodata ideea ca traieste in aceeasi lume cu Vaticanul, motiv pentru care a dorit distrugerea imaginii Sfantului Scaun, iar una dintre misiunile fostului sef al Directiei de Informatii Externe din Romania, Ioan Mi
Uniunea Sovietica nu a acceptat niciodata ideea ca traieste in aceeasi lume cu Vaticanul, motiv pentru care a dorit distrugerea imaginii Sfantului Scaun, iar una dintre misiunile fostului sef al Directiei de Informatii Externe din Romania, Ioan Mihai Pacepa, in anii '60, a fost discreditarea sefului Bisericii Catolice din acea vreme. Dezvaluirea a fost facuta chiar de Pacepa intr-un articol publicat in revista National Review.
Conform povestii nespuse pana acum, batalia Moscovei cu Biserica a inceput in februarie 1960, cand Nikita Hrusciov a aprobat "un super plan secret pentru distrugerea autoritatii morale a Vaticanului in Europa Occidentala". "Ideea originala a apartinut presedintelui KGB Aleksandr Shelepin si lui Aleksei Kiricenko, membru al Biroului Politic, responsabil cu politica internationala, explica Pacepa, sustinand ca, "daca pana atunci KGB-ul lupta cu inamicul sau mortal in Estul Europei (...) din acel moment, Moscova a dorit ca Vaticanul sa fie discreditat de catre propriii sai preoti, pe propriul teritoriu, urmand sa fie aratat ca un bastion al nazismului". Iar tinta principala aleasa de KGB - dezvaluie Pacepa - a fost Papa Pius al XII - lea, mort in 1958. "Intrucat Pius al XII - lea servise ca nuntiu papal la Munchen si Berlin cand a inceput ascensiunea nazistilor la putere, KGB-ul a vrut sa il infatiseze ca pe un antisemit care a incurajat Holocaustul lui Hitler", adauga Pacepa. "Numele de cod al operatiunii era <<Seat-12>>, iar eu am devenit responsabil de aceasta misiune", arata Pacepa, subliniind ca KGB i-a sugerat sa informeze Vaticanul, in mod fals, ca Romania era pregatita sa reia relatiile cu Sfantul Scaun in schimbul accesului la arhive si a unui imprumut fara dobanda in valoare de un miliard de dolari, pentru 25 de ani". Pretextul cercetarii arhivelor era gasirea unor elemente istorice care ar fi ajutat guvernul roman sa justifice public reluarea relatiilor cu Vaticanul, afirma fostul sef al contraspionajului din Romania. Pacepa spune ca intre 1960-1962, agentii DIE au reusit sa fure din Arhiva Vaticanului si din Biblioteca Apostolica sute de documente care aveau legatura cu Papa Pius al XII-lea, dar care nu contineau nici un element compromitator despre seful Bisericii Catolice. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.