Un grav accident de munca soldat cu decesul unei persoane a fost musamalizat de procurorii si judecatorii braileni. In ciuda tuturor analizelor si certificatelor medico-legale care atesta faptul ca victima, Eugen Romulus Ilie, a murit in timpul si
Un grav accident de munca soldat cu decesul unei persoane a fost musamalizat de procurorii si judecatorii braileni. In ciuda tuturor analizelor si certificatelor medico-legale care atesta faptul ca victima, Eugen Romulus Ilie, a murit in timpul si din cauza exercitarii sarcinilor de serviciu (ceea ce, chiar si involuntar, tot omor se cheama), procurori si judecatori din Braila se incapataneaza sa nu recunoasca adevaratele cauze ale tragicului eveniment. De peste un an, familia victimei - sotie si copil -, traieste de azi pe maine pentru ca nu are dreptul la despagubiri, iar pensia de urmas nu a fost stabilita nici pana azi.
CEREALCOM are drept actionar principal firma ROMSILOZ CEREALE SRL care este, de fapt, o reprezentanta a off-shore-ului GAUTREAUD HOLDINGS LIMITED cu sediul in Cipru. Firma cipriota controleaza, prin intermediul ROMSILOZ CEREALE SRL, toate afacerile cu grane din zona Brailei si nu numai, ROMSILOZ avand silozuri si in judetele Olt si Calarasi. Pe 28 mai 2005, in incinta Siloz Port Braila, apartinand SC CEREALCOM BRAILA SA, a fost gasit decedat Eugen Romulus Ilie, angajat ca silozar al firmei, cazut intr-un bazin de colectare a apei rezultata din infiltratii. La inceputul programului, Eugen Romulus Ilie primise ca sarcina de munca pentru ziua respectiva evacuarea apei din bazinele de colectare. Dupa aproximativ patru ore a fost gasit mort.
Sositi intr-un tarziu, reprezentantii organelor abilitate sa investigheze cazul la fata locului si sa stabileasca conditiile si cauzele decesului - este vorba de functionari ai Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila, procurori de la Parchetul de pe langa Judecatoria Braila si politisti de la Serviciul Criminalistic - au dat dovada de o neglijenta crasa. "Investigatorii" nu au procedat la izolarea locului, nu au prelevat probe de aer si apa - date fiind conditiile in care s-a produs accidentul, probe de cereale sau din echipamentul de lucru al celui decedat. Din partea Parchetului Judecatoriei Braila pentru acest caz a fost desemnat procurorul Marinela Cosnita, cea care, cum se va vedea in continuare, a condus ancheta intr-un mod total neprofesionist.
Verdictul corect
In urma cercetarilor efectuate, a autopsiei, a examenului toxicologic, coroborat cu raportul ITM, a rezultat ca decesul a survenit prin insuficienta cardio-respiratorie acuta, consecinta a intoxicatiei cu hidrogen fosforat - un gaz extrem de toxic -, rezultat din hidroliza unei fosfuri metalice utilizata la dezinsectia cerealelor prin gazare. Asadar, decesul a survenit in timpul serviciului si a fost cauzat de intoxicatia victimei cu o substanta foarte rar intalnita, dar folosita la CEREALCOM BRAILA SA.
Raportul medico-legal concluzioneaza ca moartea a fost violenta si s-a datorat intoxicatiei acute cu hidrogen fosforat. Pe de alta parte, raportul ITM evidentiaza grave incalcari ale normelor generale de protectia muncii si normelor specifice de protectia muncii de catre conducerea intreprinderii, care a fost sanctionata contraventional.
Ancheta a stabilit ca, aproximativ cu o luna inainte de producerea accidentului, in incinta silozului se efectuase tratamentul chimic al cerealelor infestate, cu fosfura de aluminiu, substanta organo-fosforica, apartinand grupei I de toxicitate, care prin hidroliza produce hidrogen fosforat. Initial, raportul medico-legal al Serviciului de Medicina Legala Braila, unde s-a efectuat autopsia si prelevarea de probe biologice, a concluzionat ca moartea a fost neviolenta si s-a datorat unei insuficiente cardio-circulatorii acute, consecinta unui infarct miocardic, sub rezerva rezultatelor examenului toxicologic, ce urma sa fie efectuat de Institutul National de Medicina Legala (INML) "Mina Minovici". Asadar, in raportul initial se specifica faptul ca au fost trimise probe biologice la INML "Mina Minovici" din Bucuresti pentru examenul toxicologic.
Ulterior, dupa sosirea buletinului de analiza nr. 497 emis de Laboratorul de toxicologie de la INML "Mina Minovici", a fost intocmit Raportul medico-legal final. Acesta coroboreaza rezultatele examenului anatomo-patologic cu rezultatele examenului toxicologic, concluzionand: "moartea a fost violenta; ea s-a datorat insuficientei cardio-circulatorii acute, consecinta intoxicatiei cu hidrogen fosforat - gaz rezultat din hidroliza unei fosfuri metalice si utilizat la fumigarea cerealelor".
Dupa redactarea raportului medico-legal final, ITM Braila reia cercetarea si elaboreaza procesul verbal nr. 5/2005 prin care declara decesul ca fiind accident de munca. Astfel, responsabilitatea ii revenie SC CEREALCOM Braila SA Siloz Port, pentru neregulile constatate la locul de munca, cu incalcarea normelor generale si specifice de protectie a muncii, pentru care a si fost sanctionata contraventional.
Procurorul schimba scena
Procurorul Marinela Cosnita a indreptat investigatiile catre doi salariati ai SC CEREALCOM Braila SA, respectiv cel care a efectuat gazarea cerealelor si seful de siloz, pentru care a dispus neinceperea urmaririi penale. In plus, a motivat neprelevarea de probe de la locul accidentului cu un argument absolut stupid: "intrucat nu s-a cunoscut faptul ca in incinta silozului s-a realizat gazarea cerealelor cu aproximativ o luna in urma". Si astfel s-a inchis dosarul. De asemenea, au fost ignorate concluziile raportului ITM Braila, institutie abilitata prin lege pentru a constata si a declara accidentul de munca. Au fost ignorate si concluziile raportului medico-legal, prin care se confirma prezenta in probele biologice recoltate de la victima a hidrogenului fosforat.
Directionarea cercetarilor exclusiv spre persoane fara responsabilitati directe, date prin lege si fisa postului, a dus la inchiderea anchetei cu neinceperea urmaririi penale. (M.G.)
CEREALCOM evita pensia de urmas
Inversunarea firmei unde s-a intamplat tragicul eveniment de a nu recunoaste faptul ca a avut loc un accident de munca are meschine resorturi financiare. Daca magistratii braileni ar fi tratat cu profesionalism rezolvarea cazului si decesul lui Eugen Romulus Ilie ar fi fost recunoscut drept accident de munca, atunci fiul minor al acestuia, Georgian Tiberiu Ilie, in varsta de 15 ani, ar fi primit o pensie de urmas echivalenta cu salariul tatalui sau care, oricum, nu era mare. In plus, vaduva Ileana Ilie ar fi avut dreptul sa ceara despagubiri materiale si morale, mai ales ca victima era unicul sustinator al familiei sale. Acestea sunt principalele motive pentru care conducerea si patronatul CEREALCOM Braila SA se lupta, de aproape un an si jumatate, ca decesul lui Eugen Romulus Ilie sa nu fie declarat accident de munca. (M.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.