Presedintele FRF a fost ales in guvernul UEFA de 32 din cele 52 de federatii europene.

Mircea Sandu este, de ieri, membru cu drepturi depline in Comitetul Executiv al UEFA, probabil cea mai importanta realizare profesionala a sa. Nasu’ a avut putine emotii la numaratoarea voturilor, presedintele Federatiei Romane de Fotbal obtinind 32 din cele 52 de voturi exprimate de membrii afiliati. „Ma asteptam la 30 de voturi", a declarat Mircea Sandu pentru „Cotidianul", imediat dupa aflarea rezultatului. „Ma bucur pentru Michel, dar trebuie sa apreciem si ceea ce a facut Johansson. Sper sa pot sprijini si mai mult fotbalul romanesc la nivel european", a continuat Mircea Sandu. Presedintele FRF a intrat in CEx al UEFA alaturi de Angel Maria Villar (Spania), Senes Erzik (Turcia), Joseph Mifsud (Malta), Gilberto Madail (Portugalia) si Grigori Surkis (Ucraina). Spaniolul si turcul au fost realesi pentru un nou mandat, restul fiind „new entry" in Comitetul Executiv al UEFA. Platini, ales la Bucuresti

„Mircea Sandu a jucat formidabil. A adus toti presedintii din Europa de Est, le-a dat azimutul, pe Platini, si dovada ca a iesit presedinte. Platini va fi linga Sandu pentru ca stie ca el a facut lobby la Bucuresti pentru alegerea sa. Stiam de la intrunirea presedintilor din Est de la Intercontinental ca va iesi Platini presedinte", a dezvaluit imediat dupa vot Mitica Dragomir. „Mircea Sandu este acum un om important intr-o functie importanta", a declarat si Gica Hagi, pina si Gigi Becali uitind de conflictele cu presedintele FRF, pe care l-a felicitat telefonic.

Michel Platini (51 de ani) l-a invins pe Lennart Johansson (77 de ani) cu un scor extrem de strins, provocind primul mare soc al anului in lumea buna a fotbalului. Francezul a strins 27 de voturi, iar adversarul sau, cu patru mai putine, devenind astfel presedinte al UEFA pentru urmatorii patru ani. Platini a cistigat cu un program deschis spre tarile mai sarace ale Europei, carora le-a promis o redistribuire profitabila a imenselor sume cistigate de UEFA in mandatul suedezului. Se pare ca interventia lui Blatter la o reuniune din decembrie, din Maroc, a fost decisiva pentru alegerea lui Platini ca sef al fotbalului european.

N-au fost tradatori

Mircea Sandu se temea, inainte de alegeri, de existenta tradatorilor printre presedintii de federatii care au votat la Düsseldorf. Cifrele Nasului indica insa o fidelitate deosebita a votantilor, celor 25 de voturi din Est adaugindu-li-se si optiunile Italiei, Frantei, Elvetiei, Irlandei sau federatia din Andorra, plus alti sustinatori inca necunoscuti.

Germania ironizeaza majoritatea

Sustinatoare declarata a lui Lennart Johansson, federatia germana a acceptat cu greu infringerea. „Sa vedem daca romantismul va putea sa guverneze Europa fotbalistica", a declarat imediat dupa alegeri Theo Zwanziger. Si conationalii lui Johansson au digerat cu noduri alegerea lui Platini, presedintele Federatiei suedeze, Jonas Nysted, declarind: „Sint socat! UEFA este o organizatie care functiona foarte bine sub conducerea lui Johansson, care era un bun presedinte si un ambasador al fotbalului. Imi este greu sa inteleg de ce s-a dorit aceasta schimbare. Este trist!".