Diferentele salariale dintre profesorii universitari - carora le-au fost dublate retributiile in 2004 - si restul personalului didactic vor fi rezolvate in acest an, prin cresteri mai mari in cazul cadrelor didactice dezavantajate, respectiv 23% f
Diferentele salariale dintre profesorii universitari - carora le-au fost dublate retributiile in 2004 - si restul personalului didactic vor fi rezolvate in acest an, prin cresteri mai mari in cazul cadrelor didactice dezavantajate, respectiv 23% fata de numai 9% in cazul profesorilor. Concret, sindicatele au convenit cu ministrul Mihail Hardau ca profesorii universitari sa primeasca in plus la salariu 5% de la 1 ianuarie, 2% de la 1 aprilie si alte doua procente de la 1 octombrie, pe cand ceilalti din mediul universitar vor primi cate 5, 2 si 16% in cele trei etape. Razvan Bobulescu (foto), liderul Sindicatului "Alma Mater", ne-a explicat, intr-un interviu (inregistrare audio pe site), de ce era nevoie de o asemenea "reparatie".
Cu cat vor creste salariile profesorilor universitari?
Vor creste, in valoare absoluta, intre 2,5 milioane si 4,2 milioane de lei vechi. Asta inseamna ca vor beneficia, la sfarsitul anului, de o crestere finala de 9%.
Este corecta amanarea ordonantei pentru urmatoarea sedinta de Guvern?
Da. Initial, am pornit de la ideea sa acordam acel 23% promis, tuturor, de la vladica la opinca, cu toate ca eu am sesizat ca vor fi niste cresteri in valoare absoluta dubla la profesorii universitari care, stiti foarte bine ca din 2004 au beneficiat de o dublare a salariului. In aceste conditii, m-am bucurat ca s-a amanat decizia adoptarii Ordonantei de Urgenta. Probabil ca va fi aprobata marti, ca sa apara pana miercuri in Monitorul Oficial si sa putem s-o aplicam din luna ianuarie. In felul acesta, mai micsoram discrepantele de salarizare care exista in sistemul de invatamant superior, adica intre varful piramidei si restul ei. Scandaloasa, in privinta salarizarii, este diferenta de la simplu la dublu intre profesorul universitar la conferentiar universitar. Amandoua sunt singurele functii din sistemul de invatamant romanesc care sunt atestate la nivel national, de catre Comisia nationala de atestare a titlurilor si diplomelor stiintifice. Nu este normal ca un conferentiar sa ia pe jumatate salariul unui profesor universitar, pentru ca, practic, fac cam acelasi lucru. Si mai am un argument: nu uitati ca invatamantul superior este imbatranit, iar salariile la debut sunt foarte mici. In acest moment, diferenta dintre salariul minim al unui om cu studii superioare, cadru didactic - preparatorul, asistentul la debut - si profesorul universitar este de 1 la 8; nicaieri in lume nu exista o astfel de diferenta. Diferenta maxima este de 1 la 3.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.