Degeaba scade somajul si cresc salariile, atitudinea functionarilor, ineptia politicienilor si fetele incrincenate ale oamenilor ii vor tine pe emigranti departe de casa.

Statele central si est-europene si-au axat politicile pe atragerea investitiilor externe si pe cresterea economica, insa au neglijat o reforma paralela a mediului in care cetatenii isi traiesc viata de zi cu zi. Acest factor a fost la fel de determinant ca lipsurile materiale pentru exodul spre Vest din ultimii ani. De aceea, o reintoarcere a imigrantilor nu va fi posibila decit prin imbunatatirea serviciilor publice si, mai ales, prin aparitia unei elite politice care sa inspire incredere si optimism. Un articol publicat de „The Economist" tempereaza insa entuziasmul analistilor Bancii Mondiale legat de perspectiva exodului fortei de munca din statele estice. Integrare dificila in Vest

Un raport recent al Bancii Mondiale arata ca imigrantii din fostele tari comuniste se vor intoarce o data ce piata muncii din tarile de origine va reusi sa le asigure un viitor, iar acest moment nu este departe. Banca Mondiala observa ca in Romania scaderea somajului si cresterea productivitatii muncii au dus la o crestere a salariilor, pentru care avansul real a fost de 11% pina in septembrie 2006. La aceasta se adauga si factorul subiectiv al greutatilor intimpinate de imigranti in statele occidentale, aproape la fel de mari ca satisfactiile materiale obtinute. Prin urmare, raportul recomanda statelor estice sa usureze cit se poate de mult migratia „circulara", pornind de la considerentul ca este mai probabil ca un imigrant sa se intoarca acasa stiind ca poate oricind pleca intr-o alta tara.

Fuga de spitale proaste si functionari corupti

Nu numai salariile mai mari sint cele care-i determina pe cetatenii statelor fost comuniste sa aleaga calea Occidentului, ci si calitatea generala a vietii.

In ciuda salariilor multumitoare, a lucra in aceste tari este deseori traumatizant atunci cind vine vorba despre relatiile cu sefii sau cu colegii, dominate de coruptie, sicane si intimidare, arata „The Economist".

Incepind de la asistenta medicala precara, calitatea educatiei, justitie si mergind pina la simpla atitudine a functionarilor si a politistilor, Estul se afla cu mult in urma statelor din „vechea Europa". Politicile publice neglijeaza aceste aspecte, care intirzie cresterea economica si sporesc rata emigratiei.

Pretul exodului Exodul fortei de munca se va opri atunci cind cei care vor ramine in tara vor fi siguri ca au luat o decizie profitabila. Insa oferta materiala necesara pentru a convinge un imigrant din Est sa revina in tara de origine este inca prea mare pentru a nu cauza falimentul eventualului angajator din Moldova sau Polonia, spre exemplu. Totodata, atractia conditiilor de viata occidentale este cea mai puternica asupra tinerilor calificati, reintoarcerea acestora fiind inca prea „scumpa", atit pentru angajatori, cit si pentru politicile publice. Riscul este mare, pentru ca „nu ultima persoana care pleaca e cea care va stinge lumina, ci cei care ramin si fura cablurile pentru a vinde apoi cuprul", concluzioneaza „The Economist".