2.500 dintre cei mai influenti oameni ai lumii s-au reunit in Elvetia pentru a solutiona problemele Terrei. La ordinea zilei, incalzirea globala.

Forumul economic mondial din statiunea elvetiana, ajuns la a 36-a editie, are un rol precis, noteaza saptaminalul „Business Week": studierea dificultatilor pe care le intimpina planeta, identificarea prioritatilor si gasirea de solutii. Doua duzini de sefi de stat si de guvern care au sarcina de a se apleca asupra dosarelor-cheie ale economiei mondiale sint strajuiti de citeva sute de soldati ai armatei din cantoane.

Crema mondiala la inaltime

Manifestarea a fost deschisa miercuri de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, urmind a fi inchisa duminica de premierul britanic, Tony Blair. Forumul spera sa faciliteze, in acelasi timp, un dialog intre irakieni si i-a invitat la discutii pe vicepresedintii Abdel Abdel-Mahdi si Tarek Al-Hachimi. Favoritul la alegerile prezidentiale din Rusia, Dmitri Medvedev, si Gordon Brown, posibilul succesor al lui Tony Blair, se numara si ei pe lista invitatiilor. Decidentii economici nu-s nici ei mai putin numerosi: 800 de actori industriali, dintre care nu lipsesc indianul Lakshmi Mittal, numarul unu mondial in materie de oteluri, vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, magnatul media Rupert Murdoch, Bill Gates sau oficiali de la Google.

Problema schimbarilor climaterice a tinut capul de afis al discutiilor de pina acum. „SUA, Europa si statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica au contribuit substantial in ultimii 30-40 de ani la cresterea nivelului emisiilor de gaze cu efect de sera", a declarat Rahul Bajaj, presedintele unei companii indiene, citat de Reuters. „Tarile in curs de dezvoltare sint cele mai vulnerabile la efectele incalzirii globale din cauza ploilor neregulate, a inundatiilor si a secetei, fenomene meteo care au decimat culturile din gospodariile de subzistenta", a adaugat si Barbara Stocking, directorul companiei Oxfam Britain.

Webul, arma ecologica

Noutatea editiei din acest an la Davos este intrarea in forta in spatiul web. 50 dintre sesiunile cele mai importante vor fi retransmise, iar blogurile invitatilor vor forma o retea. Parte din interviurile din cadrul forumului sint reluate de avatarurile participantilor in spatiul virtual din Second Life, unde Reuters si CNN au deschis deja sali pentru conferinte de presa cu aceasta ocazie.