Autoritatile locale vor avea de cheltuit in urmatorii sapte ani atit din fondurile structurale, cit si din cele de preaderare.

In perioada 2007-2013 vor veni in Romania 4,439 miliarde de euro pentru finantarea unor proiecte de dezvoltare regionala si locala. Banii destinati reabilitarii infrastructurii de transport, educationale si de sanatate, imbunatatirii mediului de afaceri, valorificarii potentialului turistic si cultural vor fi alocati celor opt regiuni de dezvoltare si vor trebui cheltuiti pina in 2015. „Fondurile sint distribuite diferentiat, in functie de gradul de dezvoltare a fiecarei regiuni, nivelul alocarilor fiind invers proportional cu cel al dezvoltarii regiunilor", a spus ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu.

Fondurile postaderare alocate Romaniei prin Programul Operational Regional sint de patru ori mai mari decit cele acordate in ultimii sapte ani prin Programul PHARE (1,28 miliarde de euro). In plus, acestora li se adauga si o parte din alocarile vechi care nu au fost cheltuite. Doar programele PHARE 2000 si 2001 au fost finalizate, in timp ce proiectele finantate prin PHARE 2002-2006 trebuie terminate pina in 2010. Din acestea, au mai ramas de cheltuit cel putin 550 de milioane de euro. „Va fi destul de dificil, pentru ca se vor suprapune finantarile", a afirmat Boagiu.