Vernisajul expozitiei "Epoca de Aur: intre propaganda si realitate" a constituit un prilej pentru luptatorii anticomunisti romani uitati sa isi poata exprima protestul fata de modul de abordare a istoriei recente in Romania.
Printre reprezentan
Vernisajul expozitiei "Epoca de Aur: intre propaganda si realitate" a constituit un prilej pentru luptatorii anticomunisti romani uitati sa isi poata exprima protestul fata de modul de abordare a istoriei recente in Romania.
Printre reprezentantii luptei anticomuniste din Romania prezenti la vernisajul de ieri s-au numarat Zoea Radulescu (Fundatia Luptatorii din Rezistenta Armata Anticomunista), militantii Gavrila Rusu, Nicolae Purcarea si Teofil Mija, Vasile Paraschiv (muncitorul care a cerut libertate sindicala in Romania inca din 1971) si Constantin Dobre (liderul minerilor grevisti ai anului 1977 din Valea Jiului), Florin Postolachi (liderul Asociatiei 15 noiembrie 1987 - Brasov - asociatia muncitorilor brasoveni care s-au ridicat impotriva comunismului). Toti acesti autentici luptatori anticomunisti au contestat printr-un protest public raportul Tismaneanu aflat in acest moment pe site-ul Presedintiei Romaniei. Supusi presiunilor si persecutiilor in perioada regimului comunist, acesti oameni au avut ieri dificultati in a ajunge la microfonul ocupat de oficialitati.
"Desi apreciem in mod deosebit gestul presedintelui Traian Basescu de a condamna comunismul, ne exprimam nemultumirea pentru ca, pana la aceasta ora, avem de a face doar cu o condamnare teoretica, care nu are o consecinta practica si juridica pentru a se sustine in mod real dezideratele campaniei electorale a presedintelui tarii: Dreptate si Adevar. Mai mult, asa-zisul "Raport Final" elaborat de echipa condusa de Vladimir Tismaneanu, are un evident caracter ideologic de sorginte internationalista, prezentand numeroase omisiuni, interpretari eronate ale faptelor si mistificari crase ale adevarului istoric", se arata in protestul fata de raportul Tismaneanu.
Expozitia multi-media de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, deschisa pana pe 1 martie, este organizata de Ministerul Culturii si Cultelor impreuna cu Asociatia Civic Media si alte institutii nationale de presa. Sunt expuse mai multe zeci de imagini, picturi, medalii, timbre si busturi cu Elena si Nicolae Ceausescu, ca si panouri care reflecta lupta sindicatului polonez Solidarnosc si rezistenta romanilor in fata comunismului. Ambasadorul Poloniei, Jacek Paliszewski, prezent la lansare alaturi de ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a omagiat rezistenta luptatorilor anticomunisti din Polonia si Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.