Galbeni la piele, cu haine pamintii, nu se mai ajung cu dintii din gura sau cu blestemata de pensie, dar cit mai sufla sub jugul capitalist, vin la Cimitirul Ghencea de ziua lui Ceausescu si il proclama in fata crucii cel mai iubit fiu al poporului roman.

In fiecare an sint din ce in ce mai multi. Anul acesta au ajuns sa sara de-o suta. Pe 26 ianuarie, de ziua lui Ceausescu, se prezinta la poarta cimitirului dis-de-dimineata, ca pe vremuri la uzina, ba chiar vreo doi-trei dirdiie la poarta inainte de ora 7.00. Unul dintre organizatorii proclamatiei anuale de la Cimitirul Ghencea, Daniel Dediu, prim- secretar al Comitetului Central de Organizare a Partidului Comunistilor Romani, sustine ca, anul acesta, numarul manifestantilor din jurul crucii a crescut de cinci ori: „Din cauza propagandei lui Basescu! De aia au venit atitia oameni. Domne, cind treci pe linga un ciine si il zgindari, te musca! Asa si noi!". „Nu sint de cinci ori mai multi, hai, cu cel mult 10% anul asta, sint aceleasi fete. Stau pina pe la 12.30, cind au trecut toate televiziunile", ii are in evidenta un bodyguard. Primul-secretar Dediu a adus casete cu imnuri revolutionare, dar si „cuvintarea-testament" a lui Ceausescu din 20 decembrie. Tot el s-a ingrijit in timp util de asigurarea descendentei PCR si s-a sfatuit cu raposatul Ion Dinca, inainte sa moara, si cu ultimul frate in viata al lui Ceausescu, Ion, pe cine sa lase la conducere. „Le-am zis «Dati-ne pe cineva competent, un fiu, un nepot de-al lui Ceausescu sa ne conduca!»", l-a desemnat consiliul drept continuator pe Ioan Toma, inlocuitorul lui Nicusor la conducerea CC al UTC.

Comunismul se plimba cu jeepul

Tovarasii roiesc in jurul mormintului si ard de nerabdare sa se inscrie la cuvint, dar care nu gaseste loc sa se ridice deasupra multimii, de-a dreapta crucii, pentru un discurs, isi inalta glasul si dezbate ipoteze cu vecinii. „Jidanu’ de Voican Voiculescu si banditu’ de Stanculescu stiu sigur unde e ingropat Ceausescu!", e negru de suparare Stefan Chivu.

Mai la o parte, Ilie Neacsu, presedintele Partidului Stingii Unite, venit la manifestare cu jeep nou luat in leasing si cu mai multi vici, a luat cuvintul in fata camerei de filmat, tinuta pe un umar de un fotoreporter de 77 de ani, cu cusma de miel. Acesta se prezinta: „Facem inregistrari-document pentru Stinga Unita. In caz de situatii delicate, pac, venim imediat cu materialul filmat!".