Emil Boc acuza procurorii ca ii lezeaza imaginea prin inregistrarile din dosarul Gazeta. Parchetul ii raspunde ca nu el gestioneaza probele.

„In legatura cu imensa mediatizare a numelui meu in cazul Gazeta, solicit procurorilor din dosar sa faca precizari oficiale, publice si clare cu privire la mentinerea la dosar a unor inregistrari telefonice care nu au legatura cu fondul cauzei si care mi-au adus grave prejudicii de imagine", a cerut ieri primarul Clujului si presedintele PD, Emil Boc.

El a facut referire la inregistrarea unei convorbiri telefonice din ianuarie 2006, cind a fost sunat de presedintele trustului Gazeta, considerat de procurori capul retelei de santaj prin presa. „Man: Servus, Emil, Liviu Man la telefon. Boc: Salut, salut, maestre. (...) Man: Uite, vreau sa-ti spun ca mi-am depus cererea, stii tu ca mi-a iesit hotarirea aia de consiliu pentru statii (...) si tre’ sa ajunga in Comisia de urbanism (...) Pot sa-ti dau un SMS cu numarul cererii? Boc: Da-mi, te rog. Sigur ca da, maestre. Man: Multumesc. Te pup. Pa Pa."

Boc se simte victima colaterala

Liderul PD a mai spus ca, in cazul in care nu va primi lamuriri, isi rezerva „dreptul de a actiona in judecata pentru abuz in serviciu si de a cere daune morale pentru lezarea imaginii publice", a mai declarat primarul Clujului. Boc admite ca dosarul Gazeta trebuia facut public, dar „fara victime colaterale".

Explicatiile Parchetului

In replica, Ministerul Public a emis un comunicat de presa in care sustine ca Emil Boc, care a fost audiat alaturi de peste 100 de martori in dosarul Gazeta, „nu are posibilitatea legala de a se pronunta asupra utilitatii si pertinentei unei probe, cu atit mai mult cu cit nu cunoaste ansamblul probelor administrate. (...) Convorbirile telefonice purtate de inculpatul Liviu Man cu martorul Boc Emil sint utile si necesare aflarii adevarului in cauza si se coroboreaza cu celelalte mijloace de proba administrate, toate acestea probind modul de operare al inculpatilor".

Mai mult, „din probele administrate a rezultat ca inculpatii si invinuitii cercetati in cauza, in special inculpatul Man Liviu invoca, atit in discutiile telefonice purtate cu terte persoane, cit si in redactiile ziarelor pe care le conducea, faptul ca are o legatura apropiata cu domnul Boc Emil", precizeaza procurorii.

Procedura interceptarii Procedura in baza careia convorbirile telefonice ale unei persoane pot fi interceptate este legiferata de articolul 91 al Codului de procedura penala. Conform acestuia, „instanta dispune prin incheiere distrugerea inregistrarilor care nu au fost folosite ca mijloace de proba in cauza. Celelalte inregistrari vor fi pastrate pina la arhivarea dosarului".