Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Monetar Financiara si de Marfuri (BMFM) Sibiu au fost "in greva" ieri, tranzactiile fiind suspendate timp de o ora. Sedinta de tranzactionare la BVB a inceput cu o intarziere de o ora, adica la ora 10,30. C
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Monetar Financiara si de Marfuri (BMFM) Sibiu au fost "in greva" ieri, tranzactiile fiind suspendate timp de o ora. Sedinta de tranzactionare la BVB a inceput cu o intarziere de o ora, adica la ora 10,30. Conform BVB, cauza acestei masuri a fost generata de incertitudinea privind obligatiile fiscale ale investitorilor (impozitarea castigului pe piata de capital), dar vine si ca urmare a pozitiilor exprimate de oficialii Ministerului Finantelor Publice (MFP), precum si cei ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), care sunt "in contradictie cu prevederile Codului Fiscal in vigoare". Potrivit bursei, masura suspendarii tranzactionarilor a fost luata "pentru a atrage atentia asupra situatiei aberante, in care un investitor care a inregistrat pierdere ajunge sa crediteze statul". Consiliul Bursei considera ca aceasta situatie poate afecta grav perceptia investitorilor despre regimul fiscal romanesc si increderea in piata de capital si solicita adoptarea urgenta de masuri pentru normalizarea situatiei.
Pentru prima data, si BMFM si-a suspendat tranzactiile, ieri, timp de o ora, in semn de protest fata de modalitatea de impozitare a castigului de pe piata de capital, transmite Rompres. Este primul protest al celor 16 brokeri sibieni si al investitorilor de pe piata bursiera, din ultimii 13 ani, de cand a fost infiintata BMFM. "Practic, nu este o greva in sensul general, ci un protest al Bursei. Protestul inseamna ca softul de tranzactionare a fost oprit timp de o ora, in intervalul 10.00 - 11.00. Timp de o ora au avut de suferit investitorii care nu au putut tranzactiona la bursa, insa ei stiu ca acest protest al nostru este facut in interesul lor", a declarat Decebal Toterita, purtatorul de cuvant al BMFM.
Investitorii de la bursa sibiana au fost nevoiti sa isi amane cu o ora tranzactiile, insa nimeni nu s-a plans de acest protest al BMFM. Sesiunea de tranzactionare s-a derulat in intervalul 11.00 - 16.00, conform unui comunicat de presa emis de BMFM.
Investitorii ameninta cu tribunalul
Unii investitori si alte persoane care se considera prejudiciate de modul in care Fiscul vrea sa implementeze impozitarea castigului pe piata de capital au intentia de a actiona in justitie MFP, a declarat presedintele BVB, Septimiu Stoica. "Vom face in continuare diligentele necesare pentru a avea intalniri cu reprezentantii MFP si asteptam clarificari in sens pozitiv, nu clarificari de genul impozitul se aplica pe castigul brut. Asa cum este scris in Codul Fiscal, asteptam revenirea la impozitarea pe castigul net. Daca MFP nu vrea sa vorbeasca cu noi, vom incerca sa vorbim la nivelul Guvernului. Mai mult decat atat, exista intentii de a actiona in justitie Finantele pe acest subiect, nu de catre noi, ci de catre investitori si alte forte care se considera prejudiciate", a spus Septimiu Stoica. "Ministrii sunt slujbasi ai statului, care trebuie sa aplice legea. Trebuie sa avem chiar o dezbatere publica pe acest subiect, daca Finantele sustin ca aceasta este intrepretarea legii, in timp ce atata alta lume, nu numai noi, ci si neutri - consultanti, juristi - ne dau dreptate. Ar fi absurd sa se transforme intr-o problema de ambitie", a mai spus Septimiu Stoica. "S-a ajuns in ultimele zile la aceasta situatie deoarece cu totii am avut credinta ca acest impozit se aplica asa cum este scris in Codul Fiscal, iar ordinul ministrului si modul in care functionarii ANAF au declarat public si in particular investitorilor ca prin castig inteleg castigul brut si nu cel net, precum si apropierea termenului de 25 ianuarie au facut ca lucrurile sa ia o intorsatura dramatica", a mai spus Stoica.
Presedintele BVB a mentionat ca in viitoarea sedinta a Consiliului Bursei va fi analizata si posibilitatea unor noi suspendari ale tranzactiilor, dar a subliniat ca scopul actiunii de ieri a fost atins. "Toata lumea vorbeste de acest subiect. Nu se poate ca MFP sa nu auda de el de data aceasta si sa nu isi dea seama de anvergura lui, de insemnatatea lui", a aratat Stoica.
Majorari si penalitati pentru neplata impozitului pe pierdere
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a facut ieri primele declaratii in legatura cu protestul de la Bursa. Cadrul legislativ privind impozitarea veniturilor pe piata de capital care a starnit nemultumiri exista de un an de zile, a aratat Vladescu.
"Discutiile au inceput acum pentru ca, probabil, investitorii pe piata de capital au constatat ca exista sume consistente care urmeaza a fi impozitate. Data de 25 a trecut, impozitul trebuia platit, azi nu mai e ceva de rezolvat, nu se pot da ordine cu efect retroactiv", a mai spus ministrul Finantelor, adaugand ca, daca au existat neclaritati, acestea trebuiau exprimate la inceputul lunii ianuarie, cand Ordinul a fost publicat in MO. Vladescu a mai aratat ca, anul trecut, investitorii pe piata de capital au beneficiat de un drept pe care nu l-a primit, pana acum, nici un contribuabil - persoana fizica sau juridica, ca pe durata unui an sa nu plateasca nici un impozit pe venit sau pe profit. Vladescu a afirmat ca investitorii care tranzactioneaza la bursa si nu si-au platit impozitele pana ieri, 25 ianuarie, vor plati penalizari si majorari pentru neplata, la fel orice contribuabil care nu-si achita obligatiile catre stat (n.r. - chiar daca, de fapt, n-au platit impozit pe pierdere!).
Greva patronilor
"In mod cert politica Finantelor in domeniul pietei de capital este nestimulativa pentru investitorii locali si pentru emitenti", a declarat Siminel Andrei (foto), presedintele NCH Advisors Romania, unul dintre cei mai importanti investitori pe piata de capital.
Foto: Mediafax "Nu pot, insa, sa spun ca o "greva capitalista" este cel mai potrivit raspuns, intrucat este un non-sens ca patronii sa faca greva (?!). Sper ca, in zilele urmatoare, brokerii, investitorii si Finantele sa gaseasca solutii si sa nu marcam o noutate in istoria burselor europene", a mai spus Siminel Andrei.
Pe de alta parte, Ionut Popescu, fost ministru de Finante si important investitor pe piata de capital a spus ca in Ordinul 2.199/2006 "s-a strecurat o prostie". "Cei care l-au scris au dat dovada fie ca habar n-au, fie de rea-credinta. Impozitarea castigului brut este si contrara Codului Fiscal care, din punct de vedere legal, primeaza in fata unui ordin ministerial", a mai spus Ionut Popescu.
La randul lor, reprezentantii Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM) au declarat ca, pentru a veni in sprijinul investitorilor, brokerilor si, mai ales, al persoanelor fizice au studiat textele "foarte incalcite" ale normelor in vigoare, au realizat o interpretare proprie si au propus un ghid, pe care l-a transmis MFP pentru avizare si totodata brokerilor, pentru orientare. Finantele nu si-au dat, inca, acordul pe acest ghid. Desi au existat mai multe interventii la nivelul conducerii MFP, cum nu a existat un raspuns ferm, prin votul presedintelui, care e si vicepresedinte al BVB, ANSVM a participat la adoptarea deciziei Consiliului Bursei de suspendare a activitatii de tranzactionare pentru o ora.
"Balbele" Codului Fiscal
Ministerul Finantelor a constatat, abia dupa publicarea Codului Fiscal in Monitorul Oficial, la 1 august 2006, ca exista o necorelare in ceea ce priveste impozitul microintreprinderilor.
La dezbaterea Codului in Parlament, reprezentantii forului legislativ au respins propunerea Finantelor privind impozitarea cu 16% a profitului si in cazul microintreprinderilor, incepand din 2007, hotarand pastrarea impozitarii cifrei de afaceri pentru urmatorii trei ani cu cote de 2% in 2007, 2,5% in 2008 si 3% in 2009. Pana aici totul era clar. Numai ca, in varianta Codului care a luat drumul Monitorului Oficial, a fost inclusa aceasta prevedere, insa a fost pastrata si cea potrivit careia regimul de impozitare pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi se abroga incepand cu 2007! Totusi, cel mai mare conflict l-a starnit taxa de prima inmatriculare, care ne-a bagat direct in gura Bruxelles-ului! Reamintim, conform acestei taxe nou introdusa in Codul Fiscal, se platesc sume exorbitante la stat. De exemplu, daca o masina euro 4, cu o capacitate de 1600 cmc, avea o vechime de 7 luni, trebuia platit in plus, la stat, circa 400 euro. Ca era aberant, si-au dat seama si guvernantii, de aceea, prima perioada pentru inmatriculare a crescut de la 6 luni la un an. O alta aberatie a Codului Fiscal in privinta acestei taxe este ca, daca masina are o vechime de 4 - 6 ani se plateste mult mai putin decat daca masina este mai noua, de numai 2 - 4 ani! Iar aceasta taxa ar trebui aplicata pentru a proteja mediul, adica impotriva autoturismelor vechi, poluatoare!
Unici in Europa
Directorul general al BVB, Stere Farmache, a declarat la randul sau ca o astfel de situatie nu se poate intalni intr-o tara a Uniunii Europene sau intr-o alta tara dezvoltata. "Sunt putini investitori pe bursa in Romania, iar o decizie precum aceasta ii indeparteaza de piata de capital si pe acestia care exista", a spus Farmache. "Evident ca in aceasta situatie investitorii vor prefera sa se retraga, sa se abtina, pana cand lucrurile devin clare. Investitorul este un "animal" foarte sensibil, daca pot sa ma exprim asa, si, atunci cand se schimba regulile sau cand regimul fiscal nu mai este inteligibil, evident ca exista atatea oportunitati de a plasa banii in aceasta lume, incat investitorii nu vor sa-si complice viata intr-un sistem neclar si confuz, in care pot sa ajunga la o situatie aberanta, sa crediteze statul", a spus Farmache. In plus, el a afirmat ca modificarea orarului de tranzactionare este o prerogativa a Bursei.
Cum se crediteaza statul
Reamintim, Codul Fiscal face referire la impozitarea castigului net pe piata de capital. Pe de alta parte, Ordinul 2.199/20 decembrie 2006 al ministrului Finantelor, publicat in Monitorul Oficial (MO) 3 din 3 ianuarie 2007 arata ca persoanele fizice care au realizat castiguri pe piata de capital trebuie sa vireze impozitul de 16% pe castig pana pe 25 ianuarie, adica pana ieri. Finantele si, in consecinta, Fiscul, inteleg ca este vorba de castigul brut. Astfel, se impoziteaza, practic, si pierderea. De exemplu, daca un investitor detine un portofoliu cu actiuni la 10 companii, la 4 dintre acestea are castig, iar la 6 pierdere, pe total investitorul iese pe pierdere. Conform Finantelor, aceasta nu are nici o importanta. Pana ieri, investitorul trebuia sa vireze impozitul pentru castigul la cele 4 companii. Apoi, pana pe 15 mai 2007, investitorul-contribuabil trebuie sa depuna declaratia pe venit, care, normal, va evidentia pierderea pe care a avut-o. Fiscul face, apoi, regularizarea si in 2008 investitorul primeste inapoi banii virati pe 25 ianuarie 2006!
CNVM atentioneaza conducerea BVB
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a atentionat ieri Consiliul Bursei cu privire la nerespectarea programului de tranzactionare avizat si neinformarea in prealabil a Comisiei despre intentia de suspendare a programului de tranzactionare timp de o ora, in data de 25 ianuarie, informeaza CNVM. De asemenea, Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a fost atentionat si pentru faptul ca nu a raspuns in termenul impus la adresa prin care CNVM a solicitat, in 24 ianuarie 2007, unele explicatii privind decizia de a protesta, prin suspendarea partiala a sedintei de tranzactionare, fata de masurile ANAF privind impozitarea veniturilor din castigurile de pe piata de capital.
Acceptand faptul ca motivul protestului poate fi intemeiat, CNVM considera ca masura de suspendare a unei piete reglementate creeaza un precedent periculos, in conditiile in care piata de capital din Romania este parte integranta a pietei de capital a Uniunii Europene. CNVM a atentionat si Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu pentru ca nu a informat autoritatea de supraveghere a pietei de capital de modificarea programului de tranzactionare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.