Windows XP, sistemul de operare dominant, in prezent, la nivel mondial, isi intilneste, in citeva zile, succesorul.

Windows Vista se va lansa, intr-o incercare de a cuceri PC-uri in toata lumea, sub steagul Microsoft, incepind cu 30 ianuarie. Milioane de utilizatori de Windows XP vor fi convinsi, teoretic, sa faca schimbul de sisteme. Acest lucru poate fi insa mai dificil decit sustine Microsoft, avind in vedere faptul ca exista foarte putine motive importante care sa sustina o schimbare imediata.

„Asteptati disparitia defectelor"

In primul rind, utilizatorii de XP pot deja sa descarce de pe Internet versiuni gratuite ale unei mari parti a programelor si a functiilor noi din Vista. Un alt lucru, poate cel mai important, este faptul ca sistemele noi de operare contin, invariabil, bug-uri (mici defecte ale programului) care vor disparea doar cu timpul.

„Cei care doresc sa faca schimbul ar trebui sa astepte citeva luni pina cind defectele initiale vor fi indepartate", sfatuieste Peter Knaal, expert IT in cadrul Stiftung Warentest, organizatie din Berlin care se ocupa de testarea consumatorilor, citat de publicatia electronica Mail&Guardian.

Axel Vahldiek din cadrul revistei IT „c’t" cu sediul in Hanovra nu vede, de asemenea, nici un motiv important pentru o schimbare imediata a sistemului de operare.

Cu toate acestea, el a tinut sa sublinieze faptul ca Microsoft a facut eforturi semnificative pentru imbunatatirea securitatii in noul sau sistem. Pentru utilizatorii determinati sa schimbe XP pentru Vista, Vahldiek recomanda sa descopere, mai intii, care dintre versiunile diferite de Vista este cea potrivita.

Mare atentie la versiuni

Consumatorii ar trebui sa stie, de exemplu, faptul ca Home Basic este cea mai ieftina versiune, un upgrade fiind disponibil pentru 119 dolari, in timp ce o versiune completa costa 229 de dolari. Aceasta versiune nu include insa noua interfata Aero. Versiunea comparabila cu Home Edition de la Windows XP este Vista Home Premium. Aceasta poate fi cumparata cu 199 de dolari, respectiv 299 de dolari. Aero face parte din Home Premium, insa criptarea hard-drive-ului nu. Aceasta functie este oferita cumparatorilor in varianta Ultimate, care detine, de fapt, absolut toate functionalitatile Vista. Pretul este insa pe masura numelui: 329 de dolari pentru un upgrade sau 499 de dolari pentru o varianta completa.

Utilizatorii trebuie sa detina macar o versiune de Windows 2000 pentru a se califica pentru un upgrade la Vista, spune Vanessa Weihbrecht, Product Manager in Microsoft. Axel Vahldiek noteaza, totodata, ca exista si alte restrictii. Spre exemplu, un upgrade la Home Premium nu este disponibil decit pentru cei care au avut inainte XP Home.

Aplicatii vechi si drivere

Cei care sint dependenti de aplicatii mai vechi trebuie, de asemenea, sa se informeze din timp. Microsoft sustine ca Vista va rula toate programele dezvoltate incepind din 1995, inclusiv. Cu toate acestea, testele facute de revista „c’t" arata ca suita de aplicatii Microsoft Office 97 nu ruleaza fara probleme.

„Totusi, majoritatea aplicatiilor merg", spune Vahldiek.

Jocurile tridimensionale sint o exceptie. Intrucit pentru placile grafice nu sint inca disponibile drivere (programe de adaptare a unei componente la sistemul de operare) specifice, anumite titluri nu vor rula, initial, pe Vista. Se poate banui insa ca producatorii placilor video vor lansa driverele respective in curind.

Computer cu tot cu sistem Cumparatorii de Vista nu se vor putea bucura de o experienta completa fara o placa grafica puternica. Un model cu 64 MB RAM este minimum, spune Vanessa Weihbrecht, insa este de preferat unul cu 128 MB. „In caz contrar, va trebui sa lucrezi cu interfata clasica", spune Vahldiek. Cea mai usoara solutie pentru a te asigura ca toate componentele merg fara probleme impreuna cu Windows Vista este cumpararea unui computer cu sistemul de operare pre-instalat, probabil cea mai ieftina solutie, sfatuieste Mail&Guardian.