Premierul este abia al patrulea om in ierarhia celor care primesc informatii de la serviciile secrete.

Conform legii, seful statului este indreptatit sa primeasca informatii din toate categoriile de clasificare si din toate domeniile. Si cele mai multe. Elaborata in perioada PSD, legislatia in domeniu ii rezerva premierului doar al patrulea loc in ierarhia primilor oameni din stat care au acces la informatii secrete.

Dupa presedintele Romaniei urmeaza presedintele Senatului si cel al Camerei Deputatilor. Abia apoi vine premierul. Dupa cei patru urmeaza ministrii si alti demnitari asimilati lor.

„Nevoia de a cunoaste"

In general, tuturor - mai putin sefului statului - li se aplica, gradual, principiul de baza privind accesul la informatii clasificate al UE si al NATO, „Nevoia de a cunoaste". Mai clar, desi teoretic o anume informatie poate fi vazuta de un ministru - in baza certificatului de securitate obtinut de la Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat -, el nu are acces, totusi, la aceasta pentru ca nu e din domeniul lui si nu serveste documentarii in interesul profesional al celui in cauza. De exemplu, ministrul Apararii Nationale, conform acestui principiu, nu are de ce sa vada un document clasificat - la care ar avea acces conform categoriei permise de certificatul ORNISS -, dar care contine date ce privesc domeniul ministrului de Interne sau al celui al Economiei, si invers.

Conform legii, accesul la informatii se refera, in primul rind, la doua mari categorii: la cele strict nationale si la cele NATO/UE. Cei care au acces la informatiile NATO/UE au si la cele nationale, dar nu si invers. Indiferent de categorie, accesul este autorizat in functie de clasa informatiilor clasificate: secret de serviciu, secret, strict secret si strict secret de importanta deosebita.

Cine face mapa face si jocurile

Teoretic, ORNISS este institutia care stabileste cita informatie primeste fiecare. In practica insa s-ar putea intimpla si altfel. Mai precis, ca serviciile sa trimita informatia direct beneficiarului. Mai ales daca este o informatie solicitata expres.

Desi este abia al patrulea om din stat in materie de acces la informatii, nu scrie nicaieri ca premierul nu avea voie sa vada informatiile referitoare la ministrii care discuta cu persoane urmarite de SRI.