Vizita lui Putin in India are o miza majora, Moscova incercand astfel sa isi reasigure statutul de principal furnizor de echipament militar al Indiei, dar si sa dezvolte raporturile cu acest stat asiatic in sectorul energetic, in contextul unei aprop
Vizita lui Putin in India are o miza majora, Moscova incercand astfel sa isi reasigure statutul de principal furnizor de echipament militar al Indiei, dar si sa dezvolte raporturile cu acest stat asiatic in sectorul energetic, in contextul unei apropieri din ce in ce mai mari a Indiei de Statele Unite. Vizita lui Putin a fost precedata de anuntul ministrului rus al Apararii, Serghei Ivanov, conform caruia cele doua state vor semna doua acorduri privind cooperarea in vederea dezvoltarii si producerii unor avioane de lupta de ultima generatie. Totodata, Rusia s-a angajat sa furnizeze Indiei peste 120 de bombardiere MIG-35, in valoare de peste 10 miliarde de dolari. Rusia si India au semnat un contract in domeniul constructiei comune a unui avion-cargo, precum si un acord privind constructia de catre Rusia a patru reactoare nucleare in India. Agentiile de presa amintesc faptul ca Rusia a continuat relatiile stranse pe care fosta URSS le-a avut cu India, ramanand si in prezent principalul furnizor de armament pentru New Delhi. Astfel, relatiile dintre India si URSS decurgeau in felul urmator: India cumpara cantitati imense de tehnica militara de la URSS, in schimb Uniunea Sovietica refuzand sa furnizeze echipament militar Pakistanului. In prezent, Rusia este concurata de producatori importanti occidentali. Pentru a obtine prioritate, Moscova, prin vocea unui inalt responsabil, a avertizat, voalat, New Delhi cu privire la "consecintele" pe care India le-ar putea suferi daca furnizorii de armament rusi vor pierde licitatia. Konstantin Kosaciov, presedintele Comisiei pe probleme externe din Duma de Stat, a afirmat ca prietenia ruso-indiana ar putea continua daca India va continua sa considere Rusia drept principalul sau furnizor de armament. In caz contrar, Rusia se va orienta spre un parteneriat cu Pakistanul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.