Jaful din padurile Romaniei a devenit o certitudine, pe piata activand adevarate retele specializate in acest sens. Principalii vinovati de instaurarea caracatitei furtului de lemn sunt, cum a aratat ziarul nostru in episoadele anterioare, fostul min
Jaful din padurile Romaniei a devenit o certitudine, pe piata activand adevarate retele specializate in acest sens. Principalii vinovati de instaurarea caracatitei furtului de lemn sunt, cum a aratat ziarul nostru in episoadele anterioare, fostul ministru Gheorghe Flutur, ex-secretarul de stat Vasile Lupu, actualul secretar de stat Istvan Toke si Bogdan Tudor Ioan, auto-numitul presedinte al Asociatiei Proprietarilor de Paduri din Romania (APPR). Mafia defrisarilor masive si ilegale a fost atat de bine pusa la punct de cei care s-au perindat prin Ministrerul Agriculturii, incat este greu de oprit. Rapoartele internationale arata ca, in Romania, peste 100.000 de ha de padure au fost taiate "la ras" ilegal, iar peste 350.000 de ha au fost taiate fara a se asigura reimpadurirea.
Pentru a-si construi reteaua, Flutur, Lupu si camarila lor au populat ocoalele silvice cu apropiati si obedienti care raspund la comenzi. Daca vreun sef de ocol silvic indraznea sa se opuna era pedepsit crunt. I se trimiteau controale peste controale, iar daca nici asa nu accepta jocurile impuse, era dat afara din serviciu. A fost promovat un regim de teroare prin ocoalele silvice, dar si prin obstile proprietarilor de paduri, care nu-si pot exploata masa lemnoasa decat in situatia in care dau spaga. In mai multe judete au fost practic validate abuziv unele obsti fantoma care executa taieri ilegale si abuzive. Astfel, si acum, dupa demisia lui Flutur continua taierile ilegale si abuzive, pe proprietatile altor persoane si chiar ale statului. Noul ministru al Agriculturii este dator sa opreasca acest jaf, lasat mostenire de Flutur. Spre exemplu, in judetul Valcea (bogat in paduri seculare, dar si in scandaluri pe seama taierilor ilegale) s-au mutat liniile si bornele amenajistice, s-au taiat paduri vechi de 60-70 de ani si s-au defrisat versanti intregi.
Asociatii fantoma cu sprijin de sus
Unul dintre acolitii lui Flutur, Bogdan Tudor, conduce o asociatie fantoma, formata din cateva obsti. Acesta, aflat in comisia judeteana Valcea, valideaza obsti facute peste noapte pe baza de tabele. Toate obstile care se afla sub protectia lui Tudor - reprezentate de acesta in instanta, contra cost - au castigat procesele de revendicare. Avand insa la baza documente false. Bogdan Tudor este totodata si membru in comisia judeteana, avocatul asa-zisilor proprietari si nu in ultimul rand presedinte al falsului APPR. Adica incompatibilitate de functii. Tudor este sprijinit atat de ministrul sectretar de stat Istvan Toke cu care a incropit in Miercurea Ciuc un fals APPR, cat si de anumiti edili din Valcea. Pe aceasta filiera s-au validat punerea in posesie cu peste 15 mii de hectare in zona de nord a judetului Valcea, pentru diferite obsti "cotizante". Printre acestea se numara obstea Pociovaliste, fundatia obstea Balcesti-Peresti (fiind fundatie, intra in conflict cu legea), obstea Plaiul Poienii si obstea Mosnenilor Voinesari. Terenurile ultimelor doua apartineau in anul 1945, in proportie de 50%, respectiv 75%, prin societatea Carpatica, Ministerului Finantelor. Desi s-au facut nenumarate memorii si s-au prezentat actele doveditoare, lui Flutur nici nu i-a pasat. Pentru procesele in care reprezinta ca avocat aceste obsti (ilegal, caci este si presedinte al asociatiei) in fata adevaratilor proprietari, Bogdan Tudor incaseaza onorarii de 25-35 de milioane lei vechi de la mosneni. In plus, acesta incaseaza si taxe de la proprietarii de paduri, in calitate de presedinte al APPR. Clica Tudor - Toke sub obladuirea lui Flutur si in cardasie cu inspectorii ITRSC Valcea au defrisat paduri de 60-70 de ani. Chiar in ultimele zile, s-au defrisat "la ras" zece hectare in Obarsia Lotrului, cu toate ca padurea avea alti proprietari. Desi acestia detineau ordonante prezidentiale de sistare a taierilor, nu s-a tinut cont si defrisarile au continuat.
Dosare penale uitate prin Justitie
Vicepresedintele Propact 2005 (Sindicatul National al Taranilor si Proprietarilor Romani), Gheorghe Deaconeasa sustine ca a "sesizat in nenumarate randuri ca padurile obtinute de aceste obsti apartin fostei societati Carpatica, din perioada interbelica". "Obstile sprijinite de filiera patronata de Vasile Lupu si Bogdan Tudor, cu largul concurs al fostului ministru Flutur, se afla in posesie ilegala, iar eu am deranjat pentru ca am declarat ca stiu aceste lucruri si le pot dovedi cu actele pe care le-am pus la dispozitia ziarului ZIUA", ne-a declarat Deaconeasa. Din aceste acte reiese clar ca mafia lemnului din Romania s-a structurat pe o serie de abuzuri ale angajatilor Ministerului Agriculturii, condus de Flutur. "In 2005 am deschis un dosar penal pentru taierile ilegale de paduri firmei Rodank, care era sprijinita direct de Flutur si Dan Aldea, directorul fondului forestier pe tara, un alt acolit al ex-ministrului. Desi eu, in calitatea de atunci de sef de ocol silvic, am furnizat probe importante in legatura cu furturile efectuate de Rodnak, dupa cateva luni, tot mie mi-a fost pusa in carca paguba de 4 miliarde de lei (120 mii euro) vechi facuta in dauna proprietarilor padurilor. Lupu si Tudor s-au ocupat personal de cercetearea pe cele 30 ha proprietate privata, care au fost despadurite, desi nu aveau acest drept", a conchis Deaconeasa.
Instante subordonate camarilei
Flutur a fost vicepresedinte al APPR Brasov, functie din care si-a dat demisia in 3 ianuarie 2005, cand a ajuns ministru al Agriculturii. El este cel care i-a ajutat, mai apoi, pe Tudor si Toke sa infiinteze falsul APPR. Primul fiind presedinte, cel de-al doilea vicepresedinte. Acestia au primit bani de la ministrul de resort pentru asociatie. Mai mult, desi stia ca padurile din nordul Valcei au apartinut in anii '40 Ministerului Finantelor si societatii Carpatina, Flutur nu a luat nici o masura. Chiar daca a fost sesizat in nenumarate randuri, chiar si de ziaristii de la ZIUA, cu care a avut o intalnire la minister. Mai mult, i-a ajutat pe cei doi oferindu-le cele mai mari cote de taiere a obstilor si ocoalelor private. Si in privinta proceselor prin care obstile fantoma reprezentate de Bogdan Tudor incercau sa puna mana pe paduri care de fapt nu le apartineau, fostul ministru a avut un cuvant de spus. Tudor a fost ajutat si de secretarul de stat Istvan Toke, prin intermediul caruia a obtinut stramutarea proceselor de la Valcea la Targu Mures, pentru a influenta, in favoarea lor, instantele.
Statistici ingrijoratoare
Statisticile arata ca in ultimii ani 353.000 de hectare de padure au fost taiate complet. Conform Bancii Mondiale, pagubele provocate de taierile ilegale au fost estimate la circa 1,5 miliarde de dolari. Cantitatea de lemn exportata depaseste de cateva ori cota de taiere aprobata de Regia Nationala a Padurilor. Eliminand cantitatea folosita de producatorii de mobila autohtoni rezulta o alta "cantitate neta de lemn negru" care hraneste piata externa. Sistemul este compromis chiar de la varful institutiilor menite sa protejeze padurile de jaful organizat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.