Razboiul Basescu - Tariceanu este ireversibil. Se merge la distrugere. Oricat ne-ar amagi sau s-ar amagi premierul, e clar ca, mai devreme sau mai tarziu, din perspectiva liberala actiunea politica va viza scoaterea din circulatie a "presedintelui-ju
Razboiul Basescu - Tariceanu este ireversibil. Se merge la distrugere. Oricat ne-ar amagi sau s-ar amagi premierul, e clar ca, mai devreme sau mai tarziu, din perspectiva liberala actiunea politica va viza scoaterea din circulatie a "presedintelui-jucator". La fel cum "presedintele-jucator" intentioneaza scoaterea din circulatie a premierului rebel. Iar primele victime ale statului politienesc vor fi liberalii. Si din nou, oricat s-ar amagi Tariceanu, e clar ca PD joaca pe mana lui Basescu. Ca acesta ar fi cerut partidului prezidential sa se retraga, ca PD s-ar fi rasculat, refuzand, nu este decat o gluma de prost gust. In fine, toate analizele pe care le-am facut - in speranta ca sunt corecte si obiective - conduc la ideea ca opozitia nu va mai tolera la guvernare o administratie a Aliantei ci, in cel mai bun caz, o formula liberala. Ceea ce inseamna, una peste alta, ca PNL, sprijinit tacit sau explicit de opozitie, va trebui sa deschida nu unul, ci doua fronturi. Cu Basescu si cu PD. Cum ar putea, sub aspect tehnic, sa-si maximalizeze sansele?
O prima solutie a fost deja adjudecata. Si anume, modificarea Legii referendumului. In sensul simetriei. Seful statului va putea fi demis exact la fel cum a fost ales. Cu jumatate plus unu din votul celor prezenti la urne. O asemenea solutie de natura legislativa poate, in viitor, infrana tendintele autocratice ale unor sefi de stat de la Bucuresti. Dar, evident, aceasta este o formula care poate functiona pe termen lung. Pe termen scurt, ea nu are valoare decat daca lui Basescu i se administreaza o lectie, parlamentara si constitutionala. Cu alte cuvinte, daca faptele sale, dar si vorbele care, in cazul unui sef de stat, sunt tot fapte, sunt puse in dezbaterea Parlamentului si opiniei publice, pentru a se stabili daca acestea respecta sau incalca Legea fundamentala a tarii, care este Constitutia. Pentru demiterea presedintelui si organizarea de anticipate pentru sefia statului sau, cel putin, pentru asezarea acestuia definitiva in interiorul spatiului de joc permis de Constitutie, PNL are nevoie de o libertate de miscare pe care alianta cu PD nu i-o permite. Dupa ce au reusit sa reziste unui atac furibund orchestrat de la Cotroceni si menit ca, prin intermediul platformistilor, sa confiste partidul, PNL trebuie sa faca efortul de a scapa de asaltul procurorilor politici. Al procurorilor cu epoleti. Care lucreaza la comanda Cotroceniului si PD in unicul scop de a deteriora imaginea adversarilor politici si de a-i culpabiliza in ochii opiniei publice. Dar dosariada penala nu poate fi oprita decat daca, la varful Parchetelor, sunt numiti procurori integri si daca acestia sunt plasati acolo unde trebuie, adica sub controlul CSM si nu al unor persoane. Abia asa ar putea iesi la iveala si masinatiunile puse la cale pentru cantatorii regimului Basescu, atatia cati au mai ramas, ca in absenta altor argumente sa invoce impotriva adversarilor politici ai acestuia existenta unor dosare. Ca si cand dosarele in sine, facute de procurorii de care am vorbit, ar si stabili vinovatii. Ca si cand un Basescu, un Stolojan ori o Macovei nu ar avea, la randul lor, dosare. Facute de ceilalti. Ori tinute in "adormire" de cei de acum.
PNL poate oricand, in mod justificat, anunta decesul protocolului Aliantei. Pe care PD l-a incalcat flagrant. Ultima data, chiar prin combinatiile cu platformistii. Scoaterea de la guvernare a PD poate fi operata prin Parlament. Fara prea mult aport prezidential. Ei bine, abia apoi s-ar putea afla cat de "curati" au fost pedistii. Ori grupul de interese prezidential. In frunte cu tandemul Basescu - Stolojan. Daca cineva se va uita putin prin faimoasa arhiva de la Cotroceni, opinia publica interna si externa ar avea surprize de mari proportii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.