Sindicatele reclama, printre altele, faptul ca legea care a intrat in vigoare nu clarifica felul in care se va face calculul pensiei pentru femei si barbati, existand astfel riscul ca femeile sa fie dezavantajate deoarece, statistic, au o speranta de
Sindicatele reclama, printre altele, faptul ca legea care a intrat in vigoare nu clarifica felul in care se va face calculul pensiei pentru femei si barbati, existand astfel riscul ca femeile sa fie dezavantajate deoarece, statistic, au o speranta de viata mai mare. Autoritatile dau insa asigurari ca, in trei ani, se vor elabora legile care stabilesc modalitatile de calcul si felul in care se vor plati pensiile. Acest fapt produce confuzie, cel putin intre persoanele care au posibilitatea de a opta la acest sistem de pensii deoarece nu au date clare despre modalitatile de calcul ce vor fi adoptate. Ieri, CNS "Cartel ALFA", CPE si Biroul International al Muncii au organizat o conferinta internationala pe tema sistemelor de pensii, cu accent pe situatia diferita a femeilor fata de cea a barbatilor, ocazie cu care s-a adus in discutie, printre altele, si problema egalizarii varstei de pensionare. Elaine Fultz, Senior Specialist in Securitate Sociala la Biroul International al Muncii - Budapesta a aratat ca egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati ar fi una dintre solutiile de iesire din saracie. Ea mai subliniat ca "sistemul public ar trebui sa se adreseze in mod public tuturor si unul dintre scopuri ar fi atenuarea saraciei. Acest scop este contrazis daca se vor plati pensii mai mici pentru persoanele care traiesc mai mult si care, clar, se vor afla intr-o situatie de saracie". Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii, a afirmat ca de multi ani s-a incercat egalizarea varstei de pensionare, insa "nu avem inca o solutie".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.