Conducatorul suprem al Iranului incepe sa plece urechea la pozitiile moderate propuse de fostul presedinte Rafsanjani in privinta programului nuclear.

Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad, cunoscut pentru pozitiile sale belicoase, a pierdut, se pare, sprijinul conducatorului suprem al tarii, ayatolahul Ali Khamenei. Ayatolahul Khamenei, care detine ultimul cuvint in programul nuclear al Teheranului, precum si in politica externa a tarii, a ignorat o cerere a lui Ahmadinejad de a se intilni la inceputul lunii, pentru a discuta despre controversatul program nuclear al tarii. Este prima data cind ayatolahul respinge o astfel de intrunire cu presedintele, de la alegerea acestuia, in 2005, arata cotidianul britanic „Daily Telegraph". „Este un semn clar ca incep sa apara fisuri la cele mai inalte esaloane ale regimului iranian", a comentat un oficial american de rang inalt implicat in monitorizarea Iranului.

Moderatii cistiga teren

In acelasi timp, fostul presedinte iranian Hasehmi Rafsanjani, moderatul pe care Ahmadinejad l-a invins la precedentele alegeri prezidentiale, incearca sa il convinga pe ayatolahul Khamenei sa continue negocierile cu occidentalii in privinta programului nuclear. Teama moderatului este ca, daca Iranul va continua sa mentina o pozitie intransigenta in privinta programului nuclear, Occidentul, ingrijorat de faptul ca Iranul s-ar apropia de obtinerea unei arme nucleare, ar putea trece la masuri ce ar conduce la prabusirea regimului islamic de la Teheran. Dezvaluirile recente, conform carora Coreea de Nord ar ajuta Iranul sa conduca experimente nucleare subterane, ar putea grabi o reactie occidentala. Agentiile secrete occidentale sustin ca iranienii s-ar pregati pentru a testa o mica bomba atomica.

Dispusi la compromis

Rafsanjani pare a avea o influenta crescinda in privinta programului nuclear: el l-a asigurat miercuri pe ambasadorul britanic de la Teheran, Geoffrey Adams, ca Iranul ar fi dispus sa accepte „orice fel de verificari din partea autoritatilor competente" pentru a demonstra natura pasnica a programului nuclear.

Surse diplomatice citate de „The Guardian" sustin ca aceasta propunere s-ar referi la un potential viitor acord, nu la o pozitie imediata. Ahmadinejad a sustinut tot timpul ca nu va renunta la ambitiile nucleare, iar inspectorii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica nu au fost primiti in locatiile unde se desfasoara teste nucleare. Ahmadinejad este vazut ca responsabil pentru recenta impunere de sanctiuni Iranului de catre ONU. Presedintele a primit o „palma" electorala la recentele alegeri locale, cind electoratul a preferat reprezentantii grupului fidel lui Rafsanjani in locul celor condusi de Ahmadinejad.