Federatia Internationala a Jurnalistilor a sesizat Comisia Europeana, cerand in mod explicit pastrarea dezincriminarii infractiunilor de insulta si calomnie in legislatia romana si incetarea atacurilor institutiilor statului la adresa presei si a
Federatia Internationala a Jurnalistilor a sesizat Comisia Europeana, cerand in mod explicit pastrarea dezincriminarii infractiunilor de insulta si calomnie in legislatia romana si incetarea atacurilor institutiilor statului la adresa presei si a jurnalistilor romani. Initiativa celei mai mari organizatiei mondiale din mass-media a venit ca urmare a semnalelor de alarma trase de Uniunea Sindicala MediaSind. Un document similar a fost trimis si premierului Calin Popescu Tariceanu. De asemenea, saptamana trecuta, FIJ si MediaSind au protestat fata de comentariile "deranjante si nepotrivite" ale ministrului Jusitiei Monica Macovei, care au incalcat drepturile directorului ZIUA, Sorin Rosca Stanescu, punand public sub semnul intrebarii dreptul cotidianului de a o critica.
In scrisoarea adresata presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso (foto), se specifica: "Federatia Internationala a Jurnalistilor, reprezentand mai mult 500.000 de jurnalisti din peste 100 de tari, va roaga sa interveniti in Romania, unde autoritatile actioneaza in directia pastrarii insultei si calomniei ca infractiuni penale, amenintand astfel sa distruga libertatea presei din Romania. Federatia Internationala a Jurnalistilor este alaturi de Uniunea Sindicala MediaSind si sustine organizatia in protestul declansat impotriva deciziei Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala abrogarea infractiunilor de insulta si calomnie din Codul Penal, fostele articole 205 si 206. Federatia Internationala a Jurnalistilor a observat, in ultimele luni, inmultirea cazurilor de abuz la adresa mass-mediei si a libertatii de exprimare a jurnalistilor romani".
Decizia Curtii Constitutionale
Abrogarea articolelor privind incriminarea calomniei si insultei este neconstitutionala, potrivit Deciziei 62 din 18 ianuarie a Curtii Constitutionale. Curtea a luat in discutie, in 18 ianuarie, o exceptie de neconstitutionalitate ridicata intr-un proces.Astfel, Curtea Constitutionala a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile articolului I, punctul 56 din Legea 278/2006 - privind pentru modificarea si completarea Codului penal. Concret, Curtea a stabilit ca abrogarea articolelor 205 (insulta), 206 (calomnia) si 207 (proba veritatii) este neconstitutionala, decizia nefiind inca motivata. Potrivit articolului 31 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, decizia prin care se constata neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta in vigoare este definitiva si obligatorie.
Scrisoare catre Presedintele Comisiei Europene
Cristian Godinac, presedinte MediaSind (ZIUA Foto) Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso
25 Ianuarie 2007
Domnule Presedinte,
Federatia Internationala a Jurnalistilor, reprezentand mai mult de 500.000 de jurnalisti din peste 100 de tari, va roaga sa interveniti in Romania, unde autoritatile actioneaza in directia pastrarii insultei si calomniei ca infractiuni penale, amenintand astfel sa distruga libertatea presei din Romania.
Federatia Internationala a Jurnalistilor este alaturi de Uniunea Sindicala MediaSind si sustine organizatia in protestul declansat impotriva deciziei Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala abrogarea infractiunilor de insulta si calomnie din Codul Penal, fostele articole 205 si 206. Federatia Internationala a Jurnalistilor a observat, in ultimele luni, inmultirea cazurilor de abuz la adresa mass-mediei si a libertatii de exprimare a jurnalistilor romani.
Federatia Internationala a Jurnalistilor cere dezincriminarea infractiunilor de insulta si calomnie din legislatia romana. De asemenea, FIJ cere guvernului sa inceteze sa mai foloseasca sistemul judiciar in scopul reducerii criticilor la adresa sa si a membrilor sai.
Federatia Internationala a Jurnalistilor si Uniunea Sindicala MediaSind solicita Uniunii Europene ca asemenea prevederi legislative, ce contravin normelor europene, sa dispara din legislatia romaneasca. Aceste prevederi sunt intr-o totala contradictie cu traditia libertatii presei promovata de Uniunea Europeana.
Federatia Internationala a Jurnalistilor va roaga sa adoptati o pozitie publica fara echivoc atat impotriva unor asemenea decizii care ingrijoreaza Uniunea Europeana, cat pentru promovarea unei legislatii romanesti in domeniul presei in acord cu legislatia europeana.
Atasam prezentei si o copie a scrisorii pe care Federatia Internationala a Jurnalistilor a trimis-o Primului Ministru al Romaniei Calin Popescu Tariceanu pe acest subiect.
Va rugam sa actionati de urgenta astfel incat jurnalistii si oragnizatiile media sa-si poata desfasura activitatea in mod liber si independent.
Cu stima,
Aidan White,
Secretar General al Federatiei Internationale a Jurnalistilor
Romania, pe cale sa reinvie umbrele trecutului
Sorin Rosca Stanescu (Lucian Curelariu - ZIUA Foto) Federatia Internationala a Jurnalistilor a cerut azi Primului Ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, sa puna capat incriminarii infractiunilor de insulta si calomnie, a caror mentinere ca infractiuni penale in legislatia romana poate duce la arestarea jurnalistilor.
"Romania trebuie sa aiba grija sa nu reinvie umbrele trecutului sau politic prin pastrarea unor legi daunatoare", a declarat Aidan White, Secretar General al FIJ, la aflarea stirii despre decizia Curtii Constitutionale care abroga dezincriminarea penala a insultei si calomniei din Codul Penal roman.
FIJ cere Guvernului Romaniei sa asigure garantii atat mass-mediei, cat si jurnalistilor ca acestia nu vor fi tratati ca infractori doar pentru simplul fapt ca isi fac meseria.
"Jurnalistii trebuie sa aiba dreptul sa critice si sa-si exprime convingerile in mod onest si cu tarie", a spus White. "Daca ei sunt amenintati cu inchisoarea pentru ca fac ceea ce este normal intr-un stat democratic, aceasta va fi extrem de daunator pentru ambitiile Romaniei de a fi acceptata in Europa ca aparator al drepturilor omului."
Federatia Internationala a Jurnalistilor este alaturi de Uniunea Sindicala MediaSind si sustine organizatia in protestul declansat impotriva deciziei Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala abrogarea infractiunilor de insulta si calomnie din Codul Penal, fostele articole 205 si 206. Federatia Internationala a Jurnalistilor a observat, in ultimele luni, inmultirea cazurilor de abuz la adresa mass-mediei si a libertatii de exprimare a jurnalistilor romani.
"Romania trebuie sa puna capat odata pentru totdeauna incriminarii insultei si calomniei daca vrea sa aiba o presa libera si democratica asemenea celorlalte state membre ale Uniunii Europene", a spus Secretarul General al FIJ, Aidan White. "Daca sistemul judiciar este folosit in scopul reducerii criticilor la adresa guvernului se va crea astfel un mediu daunator pentru libertatea de exprimare. "
FIJ face un apel catre Comisia Europeana sa intervina si sa ceara public Romaniei sa stopeze incriminarea acestor infractiuni.
Saptamana trecuta, Federatia Internationala a Jurnalistilor si Uniunea Sindicala MediaSind au protestat fata de comentariile "deranajnte si nepotrivite" ale ministrului Jusitiei Monica Macovei, care au incalcat drepturile binecunostului jurnalist Sorin Rosca Stanescu, punand public sub semnul intrebarii dreptul cotidianului ZIUA de a o critica. Ulterior, Stanescu a depus o plangere in justitie impotriva ministrului acuzandu-l de abuz in functie. Actiunea sa se constituie ca replica la comentariile publice ale ministrului care a sugerat ca nici el, nici ziarul pe care il conduce nu au nici un drept sa critice ministerul atat timp cat se afla sub acuzare intr-un proces penal pentru folosirea de informatii confidentiale.
Un alt jurnalist care a cazut recent victima atacurilor autoritatilor la adresa presei este Dan Parcalab, directorul Gazetei de Maramures, nevoit sa intre in greva foamei in semn de protest fata de masura arestarii luata in cazul sau.
MediaSind a anuntat, de asemenea, ca nu participa la simulacrul de dezbatere publica organizat de catre Ministerul Justitiei pe tema Ordonantei DIICOT nr 131/2006. Federatia Internationala a Jurnalistilor sprijina initiativa Uniunii Sindicale MediaSind de a cere organizarea unei dezbateri publice la care sa participe toate structurile reprezentative ale societatii civile, ONG-uri, sindicate si patronate pentru a hotari impreuna un plan de actiuni care sa asigure dezvoltarea unei prese libere si democratice in Romania.
Pentru mai multe informatii contactati Federatia Internationala a Jurnalistilor la numarul de telefon 32 2 235 2207.
Aidan White, Secretar General al Federatiei Internationale a Jurnalistilor


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.